Миналата есен директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова и други организатори

...
Миналата есен директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова и други организатори
Коментари Харесай

Малайзийският фонд, който свърза Пикасо с Обама, Ди Каприо и Бокова

Миналата есен шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова и други уредници от Организация на обединените нации в последния миг се отхвърлиха да връчат премия на малайзийска фондация поради съмнения за връзки с една от международните " обири на века ", сравнима за азиатската страна с мащабите на Понци схемите от двайсетте години.

В България случилото се беше употребявано във вътрешнополитическия спор за това дали Бокова би трябвало да бъде претендент за общоприет секретар на Организация на обединените нации. В международен проект то беше единствено върхът на айсберга в скандал за милиарди долари, официално предопределени за публични цели, а на процедура - евентуално присвоени и " изпрани " от фамилията на малайския министър председател Наджиб Разак с помощна на подозрителен финансист.

В последните месеци в заплетената история на фонда се оказаха въвлечени холивудският артист Леонардо Ди Каприо, произведение на Пикасо, няколко американски кино лентата, " Оскар ", връчен на Марлон Брандо и бижута, носени от австралийския модел Миранда Кър. През май в уравнението влязоха и половин дузина швейцарски банки с клонове от Люксембург до Сингапур, а този месец в светлината на прожекторите още веднъж попадна млад малайзийски предприемач, кадърен да събере над 300 американски звезди във ВИП шатра при изключителни ограничения за сигурност.

" Дете на недостига "

1 Malaysian Development Berhad, прочут със съкращението си 1MDB, е едно от " децата " на новата наклонност разрастващи се страни с финансови дефицити да основават фондове, с които да изследват разнообразни благоприятни условия за вложения. Основан е през учреден през 2009 година и стартира активност идната година, а министър председателят Наджиб Разак твърди, че посредством него желае да насърчи икономическото развиване на страната. Няколко години по-късно, в две продажби на облигации през 2012 и 2013 година, американската банка Goldman Sachs му оказва помощ да набере 6.5 милиарда $, които би трябвало да бъдат вложени в енергетиката и недвижимите парцели. Медийни изявления ѝ приписват стотици милиони долари в следствие от такси върху транзакции, които банката отхвърля.

Преди година и половина обаче се появиха първите обвинявания към Наджиб, че е отклонил сума, равна на към 700 милиона $, от държавно управлявания фонд и те са минали в персоналните му сметки. През август 2015 година Швейцария стартира следствие за пране на пари от фонда през две водещи банки. Скоро по-късно член на партията на Наджиб заведе гражданско дело против него, тъй като не дал доклад за получени от фонда средства, нито обяснил по какъв начин са били употребявани. Междувременно годишен доклад след втората продажба на облигации към този момент беше събудил съмненията на медиите и опозицията, откакто фондът изиска публикуването му да се забави с шест месеца, а в това време три интернационалните одиторски компании, които работеха с 1MDB, бяха изненадващо заменени.


© Associated Press

Голямото извършване на покупки и непредвидените дарове

Миналия четвъртък правосъдното министерство на Съединени американски щати разгласи, че ще опита възвърне 540 милиона $ активи, свързани с фонда. Сред активите, " откраднати " съгласно хипотезата на управляващите, бяха и картина на Пикасо и правата за три холивудски кино лентата. В няколко обособени желае през последната година министерството твърди, че общо 4.5 милиарда $ са били отклонени от 1MDB. " Няма да позволим Съединени американски щати да са място, където корумпирани лица могат да крият средства и разточително да харчат пари, които могат да бъдат употребявани за положителното на жителите на други страни, " разгласи институцията.

Връзката с неназованата творба на Пикасо се появи за първи път предишното лято. Тогава американската прокуратура сподели, че творбата на стойност 3.2 млн. $ пристигнало при холивудския артист Леонардо Ди Каприо с записка: " Скъпи Леонардо Ди Каприо, със забавяне цветущ рожден ден! Този подарък е за теб. "
Говорител на артиста по-късно разгласи, че към този момент е почнало прекачване на собствеността на творбата към страната. В изказването се споделя, че Ди Каприо приел подаръка, с цел да го предложи на търг и да набере средства за фондацията си за запазване на околната среда. Организацията обаче разгласи през октомври, че всевъзможни дарове, свързани с 1MDB, ще бъдат върнати.


© Danny Moloshok, Associated Press

Неочаквано касовият филм " Вълкът от Уолстрийт " с Ди Каприо също се оказа част от абсурда.

Произведението на изкуството пристигнало с записка от предприемач, обвързван с малайзийския финансист Лоу Таек Джхо, прочут в англоезичния свят като Джо Лоу. Последният, съгласно английския вестник " Гардиън ", уредил договорка, при която близо 30 млн. $ отишли за бижута, поръчани особено за брачната половинка на премиера Наджиб, Росмах Мансур. Сред тях е огърлица с необичаен 22-каратов елмаз - единствено за нея са изхарчени 27.3 милиона.

Огърлицата е купена през 2013 година, със средства, минали през банкови сметки на премиера, единствено месеци откакто в частната банкова сметка на Наджиб са преведени 680 милиона $. Според малайзийското държавно управление парите идват от член на саудитското кралско семейство, само че не се почва защо отиват. През април предходната година Рияд дефинира средствата като " същинско подаяние ", като " нищо не е предстоящо в подмяна ".

Росмах не е единствената обществена фигура, на която Лоу купува бижута - през 2014 година той дава 9 милиона $, с цел да направи сходен подарък на австралийския модел Миранда Кър за Свети Валентин. Тази седмица основана в Мелбърн неправителствена организация, наблюдаваща демокрацията в Малайзия, прикани Кър да съобщи бижутата на проверяващите в Съединени американски щати и Австралия.

Успял мъж на 35

Освен като безконечен посетител и уредник на екстравагантни празненства в Ню Йорк, роденият през 1982 година Джо Лоу е прочут с постоянни вложения и покупки, които прави за " сътрудници и другари ". Сред последните съгласно американски и малайзийски медии е и Риза Азиз - доведен наследник на премиера Наджиб. Други лица, близки с Лоу, стават част от екипа на 1MDB през 2009 година, а самият финансист признава, че в някои случаи се е " съветвал " с фонда по отношение на редица транзакции.


© Associated Press

Лоу е вторият отдясно наляво.

Младият финансов съветник е прочут и с тогавашните си връзки с Парис Хилтън, тайванската певица Елва Хсяо и към този момент упоменатата Миранда Кър. Самият Ди Каприо е бил посетител на най-малко едно от празненствата за рождения му ден дружно с Бритни Спиърс, Кание Уест, Ким Кардашиян, Тоби Магуайър и Робърт Де Ниро. Над 300 известни персони се забавляват на празненството през 2012 година, при изключителни ограничения за сигурност, а измежду най-запомнящите се моменти е този, в който Ди Каприо рапира на сцената дружно с Бъста Раймс.

Малко студио, огромни упоритости

По подигравка на ориста един от филмите на Ди Каприо от последните години - " Вълкът от Уолстрийт " - е измежду трите ленти, за които министерството на правораздаването счита, че са финансирани с активи, откраднати от фонда. Другите два са комедиите " От малоумен по-глупав 2 " (2014 г.) с Джим Кери и " Баща в остатък " (2015 г.).

Връзката сред трите кино лентата е в продуцентската къща зад тях - основаната през 2010 година Red Granite Pictures, в която единият от съдружниците е Риза Азиз, доведеният наследник на премиера Наджиб. За седемте години битие дотук компанията стои зад общо осем ленти, само че не е известно за останалите пет да има сходни подозрения. През 2014 година против нея подават иск основателите на хитовия оригинал на " От малоумен по-глупав " с изказванието, че им лишила посредством рекет опцията да продуцират продължението, само че след това афишират, че въпросът е организиран. Две години по-късно ФБР разпитват чиновници на компанията по съмнение, че 155 милиона $ са били отклонени за кино лентата с Ди Каприо.

В знак на признателност за работата му по " Вълкът от Уолстрийт " Red Granite Pictures подарила на Ди Каприо и статуетка " Оскар ", в миналото връчена на Марлон Брандо.

Red Granite твърди, че главният вложител във филмите ѝ е предприемач от Абу Даби, който е и изпълнителният шеф на държавната капиталова компания на емирството, " Ааабар инвестмънтс ". През 2014 година, запитани за забележителните благоприятни условия на младото си студио, Азиз и съдружникът му Джоуи Макфарланд, споделят пред " Ню Йорк таймс ", че " няма малайзийски пари ", няма ѝ такива " идващи от Русия или от Индонезия ".

Други покупки

1. Енергийни мощности в Съединени американски щати. С пари на 1MDB евентуално е финансирано и придобиването и на основана в Хюстън енергийна компания, Coastal Energy, през 2014 година Заедно с CEPSA, испанския клон на International Petroleum Investment Company (инвестиционната компания на Абу Даби) Джо Лоу придобил хюстънската компания за общо 2.2 милиарда $, а " Голдмън Сакс " посредничила в договорката. Малайзийският жител взел участие в придобиването с едвам 50 милиона посредством своята Low`s Strategic Resources - и получил 350 милиона от CEPSA скоро по-късно за миноритарния си дял. Това предиздвикало правосъдното министерство да се усъмни и да разгласи, че " комерсиалното съображение за съвсем незабавната 600-процентна възвращаемост на инвестицията не е неотложно ясна. " Впоследствие Лоу платил десетки милиони долари за обилни парцели и офиси в Лондон.

2. Енергийни мощности в Малайзия. Миналата година " Уолстрийт джърнъл " писа, че през 2012 година 1MDB е употребявал малайзийски холдинг, с цел да закупи посредством него енергийни мощности из страната против суми, които са надалеч над цената им. Genting Holding тогава дарил средствата на фондация, следена от Наджиб, който изпозвал средствата за задачите на предизборната си акция през 2013 година Холдингът отхвърля да е имало надценки, а фондът настоя, че придобиванията са направени единствено откакто се появили гаранции за дълготрайното му значение.

" Уолстрийт джърнъл " заяви и че дружно с фонд, набирал средства за акции в Съединени американски щати и обвързван с някогашния президент Барак Обама и с Хилари Клинтън, 1MDB основал юридическо лице, Yurus PE, чиято цел е да развива слънчеви мощности в Малайзия. Шест месеца по-къссно 1MDB изкупил каузи на американския фонд от 49%, а част от парите били " вложени " от Наджиб за облекла, бижута и коли.

3. Още лукс. Американското правосъдно министерство твърди, че сумите, дадени за бижута на Росмах, са единствено част от средствата, изхарчени за скъпоценности от разнообразни компании по света – към 200 милиона. 147-метрова яхта, употребена от Лоу, също е измежду покупките със подозрителен генезис.

4. Картина на Баския. Съединени американски щати настояват, че с 9.2 милиона $, отклонени от продажби на облигации на 1MDB, Лоу купил колаж на нюйоркския художник Жан-Мишел Баския. Творбата също се озовала в ръцете на Ди Каприо като " подарък ".

Швейцарската връзка

За по-малко от две години абсурдът откри отзив в Съединени американски щати, Швейцария, Сейшелите, ОАЕ, Малайзия, Тайланд, Сингапур, Хонконг и Австралия. В няколко страни, където прокуратурата откри комплицирани връзки сред кухи компании и финансови институции, общото през последните месеци се оказа средството, през което са минавали част от транзакциите – швейцарските банки.

Миналата година като част от корупционното следствие Швейцария упрекна представители на Обединените арабски емирства. Според известие на прокуратурата на страната от април 2016 година въпросните чиновници, които ръководят суверенни фондове в Абу Даби, сключили лъжлива договорка с облигации с управлението на 1MDB, а парите минали през швейцарски банки. Именно тогава Швейцария изиска помощ от Сингапур и Люксембург. Няколко месеца по-рано малайзийското държавно управление упрекна швейцарските сътрудници, че " популяризира неверна информация ", откакто основният прокурор на страната заяви за няколкото милиарда откраднати пари от фонда. Министърът на връзките Салех Саид Керуак съобщи за " Гардиън ", че ходът на Швейцария е " доста необикновен " и " не подхожда на нормалния протокол ", защото нормално високопоставени чиновници на една страна не приказват за " вътрешни въпроси " на друга.

Графиката на " Ройтерс " наблюдава отзвука от абсурда в Малайзия и другите наранени страни от 2015 година доникъде на юни.

Люксембургските управляващи в това време глобиха локалния филиал на частната банка Edmond de Rothschild, тъй като не съумяла да вземе задоволително ограничения, с цел да предотврати случаи на пране на пари. Глобата в размер на към 9 милиона евро не е публично обвързвана с 1MDB, само че източници на " Ройтерс ", осведомени с следствието, потвърдиха, че името на фонда е забъркано. Швейцарският финансов регулатор Finma по-късно разгласи, че също води лично произвеждане против банката, с цел да ревизира дали тя покрива критериите за битка против изпирането на средства.

Сингапурските филиали на други две швейцарски банки - BSI Bank и Falcon Bank - се оказаха затворени по-рано тази година поради транзакции, свързани с фонда. Други две, Credit Suisse и United Overseas Bank - бяха санкционирани в края на май с общо 1.6 милиона $ поради това, че са нарушили разпоредбите против пране на пари при транзакции, свързани с 1MDB. Само година по-рано още няколко финансови компании - сингапурската DBS, швейцарската UBS и английските Standard Chartered и Coutts (една от най-старите банки в света) получиха санкции в размер на милиони долари по същите обвинявания. В Швейцария Credit Suisse и UBS в това време бяха подложени на критика от Finma поради покупко-продажбите.

Фондът и държавното управление против " лъжите "

Неофициална информация в малайзийски медии и издания в други страни от района сочи, че 1MDB е натрупал задължения, еквивалентни на към 9 милиарда $.

Самият фонд не разяснява информацията. Той е сбит и в представянето си - онлайн излага задачата си в изречението " Да създадем стабилно икономическо развиване, като изградим стратегически световни партньорства и насърчаваме директните задгранични вложения. " Частта " Визия " е още по-лаконична: " Стратегически инструмент за нови хрумвания и източници на напредък. " В други рубрики на уеб страницата се приказва за " фокус върху образованието, възстановяване на качеството на живота и развиването на младите " и за " групово създаване на по-добра нация " и унищожаване на бариерите пред общности в затруднено състояние.

В прессъобщенията, в които опровергава " лъжите " на медии и политици за същността на работата си, фондът е по-подробен. В послание със заглавие " Спрете лъжите, Тун М " (става дума за някогашния министър председател Махатир Мохамед), се споделя: " От основаването си фондацията 1MDB е предоставила финансиране за почти (160.8 милиона долара) за скъпи дела из Малайзия и за всички малайзийци.... в планове, оказали влияние на живота на 2.8 милиона малайзийци. "

В края на предходната седмица 1MDB разгласи и че не е страна по гражданския иск на правосъдното министерство и че в никакъв случай не е бил издирван във връзка със случая. Фондът добави, че ще окаже цялостно съдействие на " всяка задгранична (правосъдна) институция, подвласта на интернационалните протоколи, които контролират сходни въпроси. "


© Associated Press

Скандалът към фонда стана причина рейтинговата организация " Стандард енд пуърс " да разгласи, че обстановката, дружно с идните избори, основава евентуални краткосрочни опасности за рейтинга на Малайзия. Перспективата за страната е " постоянна ", само че съществува риск за Кула Лумпур да се увеличи цената, на която тя обслужва външния си дълг, изясни организацията.

Засега обаче последствията са най-много вътрешнополитически. Американските управляващи не загатнаха в прав текст фамилията на премиера Наджиб Разак или брачната половинка му. В документите, импортирани в окръжния съд на Лос Анджелис обаче се споделя, че покупките са направени за брачната половинка на " първия малайзийски представител ". Зад това избрани малайзийски и американски източници към този момент са потвърждавали, че се крие името на Наджиб.

От кабинета на премиера показаха " безпокойствие от ненужното говорене за избрани въпроси и човеци, които са свързани само с вътрешнополитически операции и интервенция. " Прессекретарят му Тенгку Сарифуддин сподели, че в тази ситуация съществува " мотивация, която надвишава задачата да се конфискуват средства. "
Министър-председателят към този момент неколкократно е отричал да е присвоявал средства от фонда или от което и да било друго юридическо лице. Известният народен представител и някогашен министър Ануар Муса пък дефинира делото, заведено от Съединени американски щати, като

интрига, която би трябвало да постави завършек на мюсюлманското ръководство

на Малайзия (малко над 61% от чието население изповядва исляма). Скандалът е добре пристигнал за противниците на премиера Наджиб, които постоянно подлагат на критика брачната половинка му поради разточителството ѝ. Очакваше се той да свика предварителни избори тази година, само че протичащото се може да обърка политическите му сметки.

Когато интернационалните следствия върнаха абсурда в общественото пространство при започване на месеца, 91-годишният някогашен министър председател Махатир Мохамад (заемал поста 22 години) разгласи, че е подготвен още веднъж да стане министър председател, в случай че се наложи - с други думи, в случай че опозицията победи и няма допустим претендент за поста.


© Associated Press

Протестиращи в Куала Лумпур издигат карикатури на премиера Наджиб Разак (вляво) и финансиста Джо Лоу през август 2016 година

През ноември хиляди малайзийци, водени от активисткото придвижване " Берсид ", стачкуваха с искане на оставката на Наджиб поради абсурда. Месеци преди този момент обаче министър председателят към този момент беше " овладял " информацията по случая – кабинетът стартира акция против деятели и медийни групи, посвещаващи следствия на тематиката. Същия месец бяха повдигнати обвинявания против създателите на самостоятелен уеб страница, пишещ за абсурда – прокурорите в специфичен " киберсъд " ги упрекнаха в " желание да нервират " управляващите. Имаше и контрапротести на така наречен " Червени ризи " – поддръжници на Наджиб. Те предизвестиха, че поради присъединяване на разнообразни етнически групи в съперничещите си демонстрации (в тези на " Берсид " излизат доста етнически китайци и индийци) има заплаха от подклаждане на етническо напрежение.

С новите правосъдни ограничения в Европа и Азия отзвукът от абсурда продължава и в Малайзия. Решението на Наджиб дали да свика предварителни избори може да е въпрос на седмици, а до момента в който следствията в няколко страни не престават, сумата, отклонена от фонда, не е изключено още да нарасне.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР