Миналата 2017 г. беше добра за българската авиация, със значим

...
Миналата 2017 г. беше добра за българската авиация, със значим
Коментари Харесай

С 18 на сто нараснал пътническия поток през българските летища за 2017 г.

Миналата 2017 година беше добра за българската авиация, със важен растеж на превозените пасажери от към 18 на 100. Общо 11 500 хиляди пасажери са превозени с постоянни и чартърни полети от и до България през миналата година. Това сподели Светослав Станулов, ръководител на Асоциацията на българските самолетни компании, на 16-та годишна среща на авиопревозвачите в България. Той посочи, че този растеж се дължи главно на нискотарифните превозвачи, като изключително това важи за Летище София.

Най-голям е растежът в интернационалните постоянни линии, а делът на чартърните полети понижава, уточни още той. По интернационалните полети от и до София растежът на превозени пасажери е 29 на 100, а от и до Варна и Бургас - общо 6 на 100.

През Летище София са минали 6,5 млн. (над 56 на сто), пасажери, а през Варна и Бургас - по 4,9 млн. пасажери, или близо 43 на 100 от общо превозените през годината.

Крайно време е да се сътвори Концепция за развиване на авиацията до 2020 година, а не да продължава работата " на парче ", съобщи Станулов. В тази връзка изключително значима е ролята на Летище София, тъй че то да задържи нараствания растеж на пасажери.

" Пазарът ни е стеснен, в случай че разчитаме единствено на превозени пасажери от и до България ", означи още Станулов. По думите му темповете на повишаване на транспортите от и до България към този момент надвишава и най-оптимистичните прогнози, само че напълно скоро тази удобна наклонност може да бъде възпряна от лимитираните благоприятни условия на терминалите и пероните на Летище София. Според Станулов спомагателен подтикващ фактор за пътническите транспорти е концепцията за хъб- аналогично на новото летище в Истанбул, летищата в Персийския залив и Баку.

Янко Георгиев, изпълнителен шеф на " България Ер " настоя за държавна политика, която да направи Летище София по-атрактивно място и помогне на самолетните компании да усилят наличието си, като стане разпределителен хъб.

Брекзит ще се отрази на авиационния пазар като множеството лоу кост компании ще бъдат пребазирани от Лондон в другите европейски пазари. Заплаха за българския трафик няма да има, разяснява Янко Георгиев в отговор на въпрос.

Според Светослав Станулов през днешния ден българската гражданска авиация разполага с доста добре развита промишленост за базово техническо обслужване и ремонт на самолети в лицето на " Луфтханза Техник София ", както и " Аеротехник ", базите на самолетните компании " България Ер Чартър ", " Би Ейч Еър " и " Хели Еър ".Той означи и първия Български хангар за ремонт на широкофюзелажни самолети като в развой на създаване са и други хангари.

Проблемът с образованието на водачите остава, на дневен ред, поради очертаващата се кадрова рецесия в международен мащаб, поради възходящия брой превозвачи и полети. Гражданската ни авиация разполага с два образователни центъра за образование на водачи, техници и кабинен екипаж, както и настоящи центрове за в началото образование на водачи, посочи Станулов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР