Минаха повече от три месеца от катастрофата край Своге, но

...
Минаха повече от три месеца от катастрофата край Своге, но
Коментари Харесай

Експерт по пътна безопасност: Според МВР 2+2=3

Минаха повече от три месеца от злополуката край Своге, само че мантинелата си стои както незабавно след злополуката – смачкана. Това сподели в предаването "Лице в лице " по БТВ специалистът към Института за пътна сигурност и някогашен шеф на КАТ Богдан Милчев във връзка изпратеното от Института до основния прокурор Сотир Цацаров отворено писмо.

Когато институциите не действат, опираме персонално до хората, които оглавяват тези институции. Затова желая да се обърна към господин Цацаров, тъй като някой се пробва да си измие ръцете, че мантинелата не се сменя, тъй като се води досъдебно произвеждане. Г-н Цацаров, уверен съм, че Вие сте за пътната сигурност и се надявам до Нова година мантинелата да бъде заменена, съобщи Милчев.

Нашите констатации след злополуката бяха, че са налице редица нарушавания и при проектирането на пътя, и при осъществяването, и при последващия надзор. Ще бъдем най-големите простаци, в случай че след тази злополука не поправяме метода, по който управляваме пътната сигурност. В България имаме един главен проблем – няма звено, институция, която да носи общата отговорност за пътната сигурност. В закона има 11 такива институции, само че те не действат като система. Като краен резултат установяваме възходящия травматизъм, уточни специалистът.

В момента отговорността е споделена, а споделената отговорност води до безнаказаност, добави той.

По думите му налага се основаването на организация за пътна сигурност, която да проучва и да прави промяна на обвързваните с пътната сигурност нарушавания, които се установяват.

Богдан Милчев се усъмни в данните на Министерство на вътрешните работи, че тази година има сериозен спад на починалите по пътищата. Тази година констатирахме много забавно броене от страна на Министерство на вътрешните работи – съгласно това броене 2+2=3. Винаги установяваме някакви разминавания във връзка с жертвите, сподели специалистът.

"Бонус-малус " системата е основана преди повече от 100 години само и единствено да влияе върху държанието на водача – кой какъв брой е рисков. Тя няма отношение към застрахователите. А шепа държавни служители са напът да отвратят хората от една добре настояща система, съобщи Милчев.

Той прикани КФН да анулира наредбата за системата "бонус-малус ". Трябва да се направи втори опит, той ще бъде сполучлив, уточни специалистът.

Видимо е и че имаме проблем с пътищата. Лошото им състоение въздейства на водачите. Необходимо е незабавно да бъдат открити черните точки по пътищата, където има централизация на произшествия, и да бъдат отстранени аргументите за пътните произшествия, сподели още Богдан Милчев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР