Минаха 11 години от деня, в който за сефте подкрепих

...
Минаха 11 години от деня, в който за сефте подкрепих
Коментари Харесай

Радан Кънев: Подкрепям София прайд, но не и узаконяването на гей браковете в България

Минаха 11 години от деня, в който за сефте поддържах провеждането на София Прайд и правото на участниците да заявят и защитят позициите си. Какво ли не се изсипа на главата ми от този момент, само че нищо не се промени - нито позицията ми, нито - за жалост - атмосферата на напрежение и непоносимост. Атмосфера, която попречва и заглушава всеки опит за логичен, спокоен и сдържан диалог.

И под този статус няма да е друго. И въпреки всичко ще изразя позицията си, с вяра диалогът в миналото да стартира:

- Подкрепям провеждането на парада. Включително и най-много заради обстоятелството, че той има обществени и политически претенции. Всеки жител би трябвало да бъде свободен да показва позициите си, а и предпазен, когато го прави. Всяка позиция, която не приканва към принуждение, би трябвало да бъде изразена и изслушана.

- Не поддържам узаконяването на гей бракове в България. Обществото ни е надълбоко консервативно в това отношение (макар - парадоксално - да е прекомерно освободено в отношението си към общуване без брак, например). Подобна законодателна самодейност има капацитет само да изостри публичните връзки до рискови крайности.

- Подкрепям узаконяването на връзките на гей двойките без въвеждане на брак и без съответна конституционна смяна.

Убеден съм, че в основата на модерното общество стои ненакърнимостта на самостоятелните права и свободи, която постоянно е антитеза както на дискриминирането по колективен симптом, по този начин и на устрема към групови привилегии.

Още един път подсещам, че връзките сред гей двойките не са предмет на европейското, а на вътрешното законодателство. И назад - всяка форма на накърняване на персонални права и дискриминация е общоевропейски проблем.

Оставам си закостенял по светоусещане, фамилен хетеросексуален мъж и татко. И поисквам на участниците в София Прайд независимост и кураж при отстояването на позициите. Всеки опит за възпрепятстване на тяхното събитие е както аморален, по този начин и противоконституционен.

Коментарът е оповестен във фейсбук профила на Радан Кънев - евродепутат от " Демократична България "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР