Милиони украински деца бяха принудени да напуснат домовете си заради

...
Милиони украински деца бяха принудени да напуснат домовете си заради
Коментари Харесай

За кутията със сувенири. Как учат децата, които избягаха в България от войната

Милиони украински деца бяха принудени да изоставен домовете си поради войнатта. Над 35 000 от тях пристигнаха в България. Срещаме ви с Максим и Микола, които са от Украйна, само че в този момент живеят и учат в София.

Последният четвъртък на февруари е образователен ден в Украйна. 15-годишният Максим си е написал домашното предходната вечер и си е лежащ както нормално. Когато татко му го буди сутринта на 24 февруари, нищо към този момент не е същото.

“Този ден трябваше да стана за учебно заведение. Баща ми ме разсъни. Каза: “Войната стартира ”.

Максим е от град Днипро (Днепър), Централна Украйна, само че в този момент живее в София, България. След началото на съветската военна инвазия в страната му той отпътува дружно с майка си, която е бременна. Баща му остава в Украйна.

Сега Максим върви на учебно заведение в София и оказва помощ на майка си. Той е едно от десетките хиляди украински деца, избягали в България.

Две трети от децата в Украйна са били принудени да изоставен домовете си поради войната, която Русия стартира. Повече от половината украински бежанци са деца, сочат данни на Организация на обединените нации.
Сутринта в първия ден на войната
“Когато би трябвало да пътуваме някъде, майка ми подготвя багажа. Но тя беше в болница и това стана моя задача ”, споделя Максим. “Смешното е, че първото нещо, което се сетих да взема, беше кутията ми със сувенири от всяка страна, в която съм бил. ”
Когато би трябвало да пътуваме някъде, майка ми подготвя багажа. Но тя беше в болница и това стана моя задача.Максим
Максим и татко му взимат майка му от болничното заведение и потеглят с кола към град Ивано-Франковск в Западна Украйна. На излизане от града ги стопира полиция. Казва им, че има предизвестие за въздушна офанзива и би трябвало да се скрият в близката метростанция. Семейството обаче не остава там дълго.

“Трябваше да бързаме, с цел да не изпуснем рейса от Ивано-Франковск ”, споделя Максим. Баща му закарва него и майка му там и по-късно се връща назад в Днипро. Мъжете сред 18 и 60-годишна възраст не могат да напущат Украйна, тъй като подлежат на готовност.

От Западна Украйна Максим и майка му не престават сами. Те се качват на рейс до границата с Румъния. Минават я пешком. След това се качват на различен рейс. Остават в Румъния една седмица. След това пътуват до България.

В София живеят в апартамент, чийто наем е заплатен за един месец от компанията, в която работи чичо му.
“Събудих се от бомбардировките ”
Срещаме Максим в Британското учебно заведение в София (British School of Sofia). Тук учат 90 украински деца. Ръководството на частното учебно заведение единствено е решило да помогне и предлага гратис образование на децата от Украйна.

Там учи и 16-годишният Микола от Киев. Той също е дошъл в България след началото на непровокираната война на Русия против Украйна. Заедно със фамилията си той напуща Киев още на 24 февруари, само че не идва напряко в България.
Беше към пет часа и се разсъниха от бомбардировките.Микола
“Беше към пет часа и се разсъниха от бомбардировките. Погледнах през прозореца и видях, че всички съседи също са се събудили, качват се на колите и отпътуват от Киев ”, споделя той. “Със фамилията ми си взехме нещата и отидохме при другари в Централна Украйна. Останахме там една седмица. ”

След това Микола, майка му и сестра му идват в България. Тук им оказват помощ доброволци.
На учебно заведение в Украйна и в България
Максим и Микола не престават да учат в украинските си учебни заведения, само че часовете им са онлайн. Много от съучениците им също са напуснали градовете си или страната. Максим е трябвало да държи изпити след края на образователната година, само че те са анулирани поради войната.

Те учат и си пишат домашните за украинското учебно заведение откакто приключат часовете им в Британското учебно заведение. Там те учат британски и български, имат часове по точни науки и спорт.

Инициативата да помогне на украинските деца, бягащи от войната, е на управлението на частното учебно заведение. За задачата са наети нови учители, част от които също са украински бежанци.

Финансирането е от бюджета на учебното заведение. Родителите на учениците оказват помощ с дарения. Училището има потребност от за храната на учениците от Украйна.
 Час по британски за деца от 5 до 7-годишна възраст в Британското учебно заведение в София
От началото на войната в България са останали близо 100 000 украински бежанци. От тях над 35 000 са деца, по данни на държавния портал за украинските бежанци.

В български учебни заведения са записани обаче под 200 деца от Украйна от към 1000, изразили предпочитание. Министерството на образованието изясни пред Свободна Европа ниския интерес към ученето в български учебни заведения с продължаващите онлайн уроци на учебните заведения в Украйна.

Властите показват, че повода близо 800 от искащите деца да не са записани в български учебни заведения, са другите имунизационни календари в Украйна и България.
Войната и проектите за бъдещето
Войната пречи на Микола и Максим да осъществят проектите си за бъдещето. Микола е възнамерявал да приключи учебно заведение и да учи инженерни науки. Максим е трябвало да държи изпити и да приключи учебно заведение, а по-късно е желал да учи компютърни науки.

И двамата са мислили да заминат в чужбина, откакто завършат. Микола е обмислял да учи в университет в България.

Сега и двамата приказват единствено за проектите си да се върнат в Украйна незабавно щом могат.

“Със фамилията ми планираме да се върнем в Украйна през май. Но ще останем до тогава и ще забележим ”, споделя Микола.

Максим споделя, че майка му упорства да се върне у дома допустимо най-скоро. Тя желае да роди второто си дете в страната си.

“Но аз не съм сигурен, че това е безвредно. Аз и татко ми не сме съгласни ”, споделя той. “Във всеки миг до момента в който пътува може да има бомбардировка. Много се тормозя да я оставя да пътува сама. ”

Самият Максим се надява да може да се върне скоро. Ако с родителите му решат, че е безвредно, възнамерява да го направи още в края на май. И към този момент мисли какъв сувенир да си вземе от България - за кутията, която първо поставя в багажа, когато напуща дома си в първия ден от войната.

“От всяка страна, която навестявам, вземам някакъв сувенир. Може да е нещо малко, само че постоянно си взимам ”, споделя той. “От България мисля да е нещо с българската писменост. ”

на Британското учебно заведение в София, което образова гратис децата от Украйна, избягали от войната.
 Ученици от Украйна в Британското учебно заведение в София
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР