Милиони твърди дискове по целия свят излизат от употреба всяка

...
Милиони твърди дискове по целия свят излизат от употреба всяка
Коментари Харесай

Твърдите дискове – с няколко живота в кръговата икономика


Милиони твърди дискове по целия свят излизат от приложимост всяка година
(снимка: CC0 Public Domain)

Една от най-популярните технологии за предпазване на данни – твърдите дискове – съдържат в себе си редица редкоземни детайли, употребявани като магнити. Тъй като потребността от носители за предпазване на данни се усилва експоненциално, тези сериозни материали стават все по-скъпи и все по-оксъдни. Сега откриватели насочват вниманието към въпроса по какъв начин твърдите дискове могат да станат част от така наречен кръгова стопанска система, да се рециклират или употребяват наново.

Милиони твърди дискове по целия свят излизат от приложимост всяка година. Повечето се събират и раздробяват. Това лимитира опциите за възобновяване на скъпите материали от тях, отбелязва. Повторната приложимост и преработването на твърди дискове може да помогне за запазването на скъпите материали и на собствен ред да понижи въздействието върху околната среда. Какви обаче са опциите?

За да разпознава най-обещаващите способи за преработване, щатската Национална лаборатория за възобновима сила (NREL) употребява моделиране, тъй че да разбере по какъв начин хората вземат решение дали да унищожат, да рециклират или да употребяват наново остарелите HDD. Констатациите, оповестени неотдавна в изданието „ Resources, Conservation & Recycling ”, обрисуват опциите и провокациите пред кръговата стопанска система на твърдите дискове.

Ролево моделиране

Моделирането, направено от лабораторията, прави оценка другите групи участници в боравенето с твърдите дискове. Това са другите функции в стопанската система на този жанр устройства – крайните консуматори на HDD, доставчиците на услуги, рециклаторите и производителите. Всички те вземат независимо разнообразни решения какво да се случва с след края на употребата им.

„ Подходът за моделиране включва потребителите при идентифициране на най-хубавото решение за кръгова стопанска система, като се вземат поради значими обществени детайли, като да вземем за пример дали потребителите се доверяват на технологиите за изличаване на данни, прилагани за повторното потребление на твърди дискове ”, споделя Жулиен Валцберг, анализатор на NREL и основен откривател на изследването.

В предходно свое проучване лабораторията приложи сходно моделиране, с цел да разбере по какъв начин потребителите вземат решение какво да вършат с остарелите си слънчеви панели. Последвалите разбори дадоха скъпи насоки за бъдещите тактики за така наречен кръгова стопанска система.

Повторна приложимост или преработване

Ако днешните трендове продължат до 2050 година, съгласно модела, 68% от материалите за твърди дискове ще бъдат възобновени посредством преработването на раздробени устройства. При този сюжет общата маса на възобновените редкоземни детайли през 2050 година би била 4,73 хиляди тона единствено в Съединени американски щати. Това ще резервира 12 милиарда в стопанската система. Ще спести на околната среда 1,47 милиона тона излъчвания на CO2. Подобен сюжет е за предпочитане пред разновидността със 100% накъсване без възобновяване на.

Повторната приложимост на твърди дискове обаче предлага най-голямата икономическа и екологична изгода. В съпоставяне с преработването, икономическата изгода би била тройно по-голяма, а спестяването на нездравословни излъчвания – двойно. Анализът на NREL демонстрира, че 60% от старите твърди дискове към момента действат и могат да бъдат употребявани наново, без интервенция. 95% от магнитите могат да бъдат изцяло възобновени.

Изличаване на данни

Повторната приложимост на твърди дискове зависи от доверието на потребителите в технологиите за заличаване на данни. Изличаването на данни изисква всички записи да са трайно унищожени, с цел да бъде изцяло невероятно каквото и да е възобновяване. Много консуматори към момента възприемат това като риск за сигурността.
още по тематиката
Ако крайните консуматори в бъдеще вземат решение дали да употребяват наново или да раздробяват и рециклират твърдите дискове въз основа само на цената, то повторната приложимост би била по-популярна, тъй като е по-евтина. Ако обаче няма доверие към технологиите за заличаване на данни, повторната приложимост би била доста по-ниска.

„ Рециклирането би трябвало да бъде крайната орис на твърдите дискове, само че повторната приложимост разрешава на твърдите дискове да дават стойност на стопанската система за по-дълго ”, споделя Бърди Карпентър, анализатор на NREL и съавтор на публикацията. „ Моделирането също демонстрира, че повторната приложимост има изгоди за околната среда, тъй че е значимо тактиките за на твърдите дискове да се съсредоточат върху поощряване на повторната приложимост ”.

За реализиране на задачата ще е нужно да се вкарат по-добри стандарти за изличаването на данни. Наред с това ще е потребно повишение на прозрачността по отношение на процесите на преработване и изличаване на данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР