Милиони цивилни в Идлиб разчитат на хуманитарна помощ, която достига

...
Милиони цивилни в Идлиб разчитат на хуманитарна помощ, която достига
Коментари Харесай

Ще затворят ли Баб ал-Хава - спасителния пояс на милиони?


Милиони цивилни в Идлиб разчитат на филантропична помощ, която доближава до тях през граничния пункт Баб ал-Хава. Сега Русия може да го употребява като инструмент за извиване на ръце.

Всеки месец сред 600 и 800 камиона на интернационалните организации се насочват от Турция, с цел да доставят хората там с храна, медикаменти и други артикули. Всички те минават през граничния пункт Баб ал-Хава. " Ако Баб ал-Хава бъде затворен, това може да докара до филантропична злополука. Хората в бежанските лагери в този район са изключително подвластни от помощта ", споделя Худа Хайти, началник на център за дами в Идлиб.
Редакцията предлага
Според разнообразни оценки в провинция Идлиб живеят към четири милиона души, като съвсем два милиона от тях са в бежански лагери. Мнозина към този момент са бягали няколко пъти в територията на Сирия и съвсем всички зависят от филантропична помощ. Само в бежанския лагер Атме към един милион души живеят в колиби и палатки. Там няма нито течаща вода, нито задоволително електричество, нито положителни хигиенични условия, в следствие от което лагерът постоянно се трансформира в огнище на разнообразни болести.

Спасителният пояс Баб ал-Хава

Мнозина назовават Баб ал-Хава избавителен пояс, само че той може да изчезне на 10 юли. Тогава Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще договаря за удължение на мандата, който обезпечава филантропичната помощ. През 2014 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации реши да отвори четири гранични пункта в Северозападна Сирия, през които да се транспортират хранителни запаси. Целта е хората, които живеят в следения от близката до Ал Кайда формация " Хаят Тахрир аш Шам " регион, да бъдат снабдявани с най-основното.

Но мандатът би трябвало да се възобновява от време на време. Сирийският режим под управлението на Башар Асад и неговият непосредствен съдружник Русия се опълчват, защото Асад желае да разшири въздействието си в дребното останали региони, следени от бунтовниците. Поради това Русия, която има право на несъгласие в Съвета за сигурност, затвори граничните пунктове един по един като се изключи Баб ал-Хава.

Всяка година би трябвало да се взема решение дали той да остане отворен. И всяка година Худа Хайти се тормози от този ден през юли. " Болните хора се карат в Турция през Баб ал-Хава. Къде ще ги лекуват, в случай че го затворят? Тук няма химиотерапия ", споделя тя.

Русия може да употребява ветото си в Съвета за сигурност, с цел да ползва прекъсването на доставките на филантропична помощ като оръжие, предупредават специалисти. Докато Асад се пробва да задържи властта, Русия ходатайства за режим на превозване на филантропичните помощи единствено през Дамаск. Затваряйки Баб ал-Хава, режимът ще може да изпраща хранителни запаси единствено на лоялните към Асад групи и да оказва спомагателен напън над хората в Идлиб. А Русия може да бъде изкушена да употребява Баб ал-Хава и за друго политическо изнудване.

Прогонени от домовете си и претърпели ужаса на войната: милиони в Идлиб разчитат на филантропична помощ.

Хората в Идлиб заплащат цената за политическите игри

Експерти допускат, че Русия ще употребява вота на 10 юли, с цел да си изиска отстъпки във връзка с войната в Украйна. Ако не ги получи, е прекомерно евентуално Москва да попречи на изпращането на филантропична помощ към Идлиб.

До момента Кремъл не дава отговор еднопосочно на въпроса по какъв начин ще гласоподава на 10 юли. " Не отхвърлям, че става дума и за бежанци, само че терористичните групировки също се възползват от това ", сподели заместник-посланикът на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски. " Хаят Тахрир аш Шам " управлява региона и това ѝ разрешава да събира и митнически такси. Експертите не отхвърлят това, само че в провинцията живеят милиони хора, повече от 95% от които са цивилни, " в това число доста, доста деца ".

Хуманитарното състояние в Сирия е пагубно след 11 години война и тежка икономическа рецесия. Тежко обиден е и Идлиб, който в миналото бе определян за житницата на Сирия. Повечето земеделци са избягали, доста посеви са унищожени от ракети. Глобалният дефицит на зърно усилва този проблем.

И въпреки всичко има прочут прогрес. Официално сред " Хаят Тахрир аш Шам " и техните поддръжници от Анкара, от една страна, и президента Асад и Москва, от друга, е в действие помирение. Европейският съюз и Съединени американски щати обезпечават филантропична помощ, само че в страната тонът дефинират главно Русия, Иран и Турция.

И дейностите на Турция будят паника

От прекъсването на граничния пункт Баб ал-Хава могат да завоюват освен Асад и Русия, само че и Турция. През него минават освен доставки на помощи от Организация на обединените нации. Той е и пункт за претоварване на артикули за турски неправителствени организации, които работят без значение от Организация на обединените нации. Ако мандатът на Организация на обединените нации бъде преустановен, Турция ще може да взема решение какъв размер помощ да бъде позволен и кои организации да доставят в граничната зона. Ако Турция позволи такива доставки на помощ, това евентуално ще е за да се предотврати бягството на още повече хора от Сирия към Турция.

През Баб ал-Хава минават сред 600 и 800 камиона на ден.

Жителите на Идлиб са обезпокоени от дейностите на Турция в североизточната част на страната. От седмици Турция обстрелва села там. Ердоган декларира, че желае да прогони кюрдите от сирийския граничен регион с Турция. Критиците обаче са уверени, че главната цел на турския президент е да си обезпечи задоволително сирийска територия, с цел да изпрати там бежанци - даже в случай че те идват от некюрдски региони на Сирия.

Не е известно дали към този момент има договаряния или съглашения сред Русия и Турция по отношение на граничния пункт Баб ал-Хава. " Това, което знам, е, че ние, хората в Идлиб, постоянно ставаме играчка на политически ползи - изключително когато Русия желае да реализира нещо в политически проект ", споделя правозащитничката Худа Хайти.

***

Разгледайте и тази изложба от Сирия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР