Милиони ще отидат до урните в Тайван за президентските избори,

...
Милиони ще отидат до урните в Тайван за президентските избори,
Коментари Харесай

Започна гласуването на ключови избори в Тайван в условията на китайски заплахи

Милиони ще отидат до урните в Тайван за президентските избори, които ще бъдат следени от близко в целия свят. Новият водач ще дефинира курса на самоуправляващия се остров, изправен пред възходящите закани от страна на Китай.


В дните преди изборите Пекин разгласи любимеца Лай Чинг-те, сегашен вицепрезидент, за рисков " сепаратист ", като предизвести гласоподавателите да създадат " верния избор ", в случай че желаят да избегнат война, съобщи Агенция Франс Прес.

Комунистически Китай счита самоуправляващия се Тайван, обособен от континенталната част със 180-километров пролив, за интегрална част и не изключва използването на мощ за реализиране на обединяване.

Резултатите ще бъдат деликатно следени от Пекин до Вашингтон - главният боен сътрудник на острова. Двете международни суперсили се борят за въздействие в стратегически значимия район.

По време на бурната акция Лай от " Демократическата прогресивна партия " (ДПП) се показа като бранител на демократичния метод на живот в Тайван.

Неговият главен конкурент Хоу Юи, от опозиционната партия Куоминтанг (КМТ), поддържа по-топлите връзки с Китай и упреква ДПП, че разгневява Пекин с позицията си, че Тайван " към този момент е самостоятелен ".


КМТ на Хоу съобщи, че ще подтиква икономическия разцвет, като в същото време поддържа мощни връзки с интернационалните сътрудници, в това число със Съединени американски щати.

В конкуренцията се следи и възходът на новопоявилата се популистка Тайванска национална партия (ТНП), чийто водач Ко Уен-дже притегли поддръжка с антисистемно предложение за " трети път " и излизане от двупартийната невъзможност.

КМТ и ТНП се пробваха да сключат съглашение за сливане на силите си против ДПП, само че партньорството се провали вследствие на обществена жлъчност по отношение на това кой ще оглави президентската листа.

И трите партии организираха заключителни манифестации пред стотици хиляди хора.

Гласоподавателите ще избират депутати, както и президент, само че Тайван не разрешава публикуването на социологически изследвания в границите на 10 дни след изборите.


Политическите наблюдаващи настояват, че 64-годишният Лай се чака да завоюва първото място, макар че неговата партия евентуално ще загуби болшинството си в 113-местния законодателен орган.

Механизмът на международната стопанска система

Разположен на основен морски път, свързващ Южнокитайско море с Тихия океан, Тайван е дом на мощна полупроводникова промишленост, произвеждаща скъпоценни микрочипове - виталната мощ на международната стопанска система, която зарежда всичко - от смарт телефони до коли и ракети.

През последните години Китай ускори военния си напън върху Тайван, като от време на време подклаждаше терзанията за евентуална инвазия.

В петък вечерта Пекин стартира нова войнствена изразителност, като Министерството на защитата излезе с изказване едвам 12 часа преди началото на изборите, в което даде обещание да " смаже " всяко изпитание за поощряване на независимостта на Тайван.


Китайски военни самолети и военни кораби съвсем всеки ден " ревизират " защитата на Тайван, а Пекин провежда и огромни военни учения - симулира обсада на острова и изстрелва ракети в близките води.

Според мнозина анализатори възможна обсада ще трансформира основния Тайвански пролив в задънена улица, ще засегне транспорта на 50% от контейнерите в света и ще коства на международната стопанска система минимум 2 трилиона $.

В неотдавнашно новогодишно послание китайският президент Си Дзинпин съобщи, че " обединяването " на Тайван с Китай е " неизбежно ".

Критиците на ДПП упрекват сегашния президент Цай Инг-уен, че предизвика Китай, като упорства, че Тайван " към този момент е самостоятелен " - позиция, която Пекин счита за алена линия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР