Милиони потънаха в незавършени строежи Арабаджиеви осъдени за заграден тротоар

...
Милиони потънаха в незавършени строежи Арабаджиеви осъдени за заграден тротоар
Коментари Харесай

Арх. Иван Несторов: ДНСК не спира строежи

Милиони потънаха в незавършени градежи Арабаджиеви наказани за заварден тротоар до хотел "Марица "

Арх. Иван Несторов, шеф на ДНСК - Дирекцията за народен строителен надзор.

- Арх. Несторов, какъв брой от градежите в Пловдив са в просрочие?

-Разрешенията за градеж се издават от община Пловдив и районните администрации по пълномощия, дадени от основния проектант на общината. Въвеждането в употреба се прави от общинските администрации за градежи от четвърта и пета категория, а за градежи от първа, втора и трета - от органите на ДНСК.

ДНСК не поддържа указател на незавършени и невъведени в употреба градежи. От Публичния указател на ДНСК и общинската администрация може да се ревизират въведените в употреба градежи на територията на община Пловдив.

- Какви ограничения предприемате, когато обектът е недовършен и строителството му е спряло?

- ДНСК ревизира спазването на Плана за сигурност и здраве, т.е. градежите да са обезопасени, на градежи от 1, 2 и 3 категория, а за градежи от 4, 5 и 6 категория инспекцията се прави от общинските администрации.

При спрени с акт обр.10 обекти участници в строителния развой са възложител, съветник (строителен надзор), строител, архитект и механически надзор за част “конструктивна ”. ДНСК не взе участие в процеса на прекъсване на обекта.

- Кои противозаконни градежи, от коя категория, се следят от РДНСК, а кои са в пълномощията на районните кметства ?

-Съгласно настоящата нормативна уредба градежи от първа, втора и трета категория са в пълномощията на ДНСК, а градежи от четвърта, пета и шеста категория са в пълномощията на общинските администрации.

- Имаме информация, че сте издали 6 акта за нарушаване, свързани със градежа на второто крило на хотел " Марица ". Какъв беше резултатът от инспекцията ви, има ли наложени наказания?

-В РДНСК Южен централен регион, в РОНСК Пловдив при РДНСК ЮЦР и ДНСК няма формирани преписки против извършващо се строителство на второ крило на хотел “Марица ”. Няма формирани актове за нарушаване на отговорни лица.

На обектите от 1, 2 и 3 категория се прави предпазен надзор, обвързван с сигурността и обезопасяването на постройките за попречване на строителни повреди и спазването на утвърдените механически и капиталови планове. Органът, който е зает в целия строителен развой, е консултантът въз основа на подписан контракт с възложителя според член 166 и идващите от Закон за устройство на територията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР