Милиони пациенти получават увреждания всяка година заради опасни здравни грижи

...
Милиони пациенти получават увреждания всяка година заради опасни здравни грижи
Коментари Харесай

Милиони пациенти умират заради медицински грешки и СЗО си поставя за цел да ги намали

Милиони пациенти получават увреждания всяка година поради рискови здравни грижи в международен мащаб, което води до 2.6 милиона смъртни случая годишно единствено в страните с невисок и междинен приход. Повечето от тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати, по тази причина Световната здравна организация (СЗО) желае да притегли световното внимание върху казуса за сигурността на пациентите. За първа година 17 септември ще бъде маркиран като Световен ден за сигурност на пациентите.

" Никой не би трябвало да бъде повреден до момента в който получава здравни грижи. И въпреки всичко в международен мащаб минимум 5 пациенти умират всяка минута поради рискови грижи “, показва генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейсус.

“Нуждаем се от просвета за сигурност на пациентите, която предизвиква партньорството с пациентите, предизвиква докладването и ученето от грешките и основава среда без виновност, в която здравните служащи са овластени и подготвени да понижават грешките “, добавя той.

Четирима от всеки 10 пациенти получават увреда по време на първичната и амбулаторната здравна помощ. Най-пагубни са грешките, свързани с диагнозата, предписването и използването на медикаменти. Само грешките при медикаментозното лекуване костват към 42 милиарда щатски $ годишно. Несигурните хирургични процедури водят до затруднения при до 25% от пациентите, което предизвиква до 1 милион смъртни случая по време на или незабавно след интервенцията.

Увреждането на пациента в опазването на здравето е недопустимо съгласно СЗО и по тази причина тя приканва за незабавни дейности от страна на страни и сътрудници по целия свят, с цел да се понижи вредата на пациента при оказването на здравна помощ. Безопасността на пациента и качеството на грижите са от значително значение за даването на ефикасни здравни услуги и постигането на универсално здравно покритие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР