Милиони мирни жители остават заплашени от бойните действияЗа пръв път

...
Милиони мирни жители остават заплашени от бойните действияЗа пръв път
Коментари Харесай

Частична евакуация през хуманитарните коридори в Украйна

Милиони мирни поданици остават застрашени от бойните дейности

За пръв път сполучливо бяха евакуирани хора от зоните на боеве в Украйна, съобщи

По един от многото препоръчани филантропични коридори са извозени към 700 души. Милиони мирни поданици остават застрашени от бойните дейности.

И през днешния ден от разнообразни места в Украйна поданици демонстрираха тежки опустошения и тела, лежащи по улиците.

След няколко дни несполучливи опити, най-малко отчасти евакуацията на цивилни в тринадесетият ден от войната стана факт. Властите в Полтава оповестиха, че рейсове с евакуирани от град Суми са пристигнали във вторник следобяд.

“Хуманитарните коридори започнаха да работят. Връзката е сред Запорожие и Мариупол. Колоната с транспорт към този момент потегли. Включва 8 камиона и 30 автобуса”, изясни вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук.

Скоро по-късно изказване, Украйна разгласи че отново е имало обстрел на евакуираните в Мариупол. Поне два опита да се изтеглят хора от южния град към този момент се провалиха, след взаимни обвинявания сред руснаци и украинци. А в града обстановката остава сериозна.

"Окупаторите съзнателно прекъснаха връзките. Умишлено стопираха доставките на храна. Отрязаха водоснабдяването и стопираха тока”, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

Успешно бяха евакуирани хора от град Ирпен.

Артилерийския обстрел и бомбардировките не престават в редица градове. Най-тежкият случай от тази нощ е бомбардировка на жилищна постройка в Суми. Пожарната работа в източния град цяла нощ разчистваше останките в търсене на оживели. Според локалните управляващи повече от 20 души са били убити на това място. Организация на обединените нации през днешния ден актуализира данните за жертвите измежду цивилното население на Украйна. Общо 1207 души са ранени и убити. От организацията споделиха, че сигурно действителния брой е доста по-висок. Това даде мотив на президента да подлага на критика НАТО.

“Вината е на окупаторите. Но отговорност носят и тези, които някъде в кабинетите си на Запад, не могат да вземат решението, от което явно се нуждаем. Тези, които не осигуриха безвредно небе над Украйна, свободно от съветските убийци”, обърна се към Алианса Зеленски.

Малко откакто популяризира конференцията си, Зеленски пусна запис и от улица в Киев. Украинският президент постоянно опровергава подправени вести, че е избягал от столицата. Във видеото Зеленски обръща внимание, че има сняг, тъй като тази заран времето в Киев се трансформирало.

А в Русия Владимир Путин за повторно в последните дни настоя, че няма да има готовност в страната.

"Подчертавам, в бойните дейности не вземат участие и няма да вземат участие наборници. Няма да се организира и спомагателен набор от запаса. Поставените задания извършват единствено професионални военни ", съобщи съветският президент.

Не е ясно какъв брой съветски бойци са починали в боевете до момента. През първата седмица на нашествието Русия разгласи близо 500 жертви. Оттогава въпросът не е коментиран и данните не се обновяват.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР