Милиони мексиканки отказаха да отидат на работа в знак на

...
Милиони мексиканки отказаха да отидат на работа в знак на
Коментари Харесай

Милиони мексиканки не отидоха на работа, за да протестират срещу насилието над жените

Милиони мексиканки отхвърлиха да отидат на работа в символ на митинг против насилието над дамите, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Целта на стачката под наслов " Един ден без дами " е да покаже какво би се случило, в случай че дамите спрат да вземат участие в публичния живот. Акция бе проведена след всеобщи митинги в неделя по случай Международния ден на дамата. По публични данни в протестното шествие в столицата Мексико са взели участие 80 000 дами.

Целта на дамите е да дадат на своите сътрудници, шефове, другари, съпрузи и в някои случаи деца мотив да се замислят за отсъствието на всяка работеща жена. Става дума за това " да покажем какъв брой скъпи сме ние дамите в обществено отношение, какъв принос даваме и какво би станало, в случай че някой ден ни няма - като домакини, служащи, консуматори ", сподели 40-годишната собственичка на хлебарница в столицата Мексико Лувия Флорес Гомес . Тя съобщи, че пекарната й, в която работят единствено дами, ще бъде затворена по време на стачката, само че служителките й ще получат надницата си. По думите й хлебарницата й ще пострада финансово, само че е значимо да се притегли вниманието върху всички способи, по които дамите в Мексико са подложени на принуждение - убийства, безследни изгубвания, изнасилвания, дискриминация вкъщи и на работното място и липса на равни благоприятни условия.
 
The women of Mexico, where deaths of women & girls have run rampant for decades, are showing us how to strike. No women in offices or schools or the subway. You wanna kill us? This
is what you’ll be left with....
— Mary Karr, Author (@marykarrlit)

В северния град Сиудад Хуарес заводите бяха извънредно тихи без работничките. Мениджърът на цех за електронни елементи за автоматизирани порти Луис Карильо сподели, че в случай че сходен митинг продължи по-дълго, това би нанесло съществени загуби, само че добави, че компанията поддържа своите работнички и счита тези митинги за нещо позитивно.

В митингите участваха служителки на външното министерство, журналистки, работнички. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор преди този момент съобщи, че държавните служителки са свободни да вземат участие в стачката.
 
+ In Mexico, women went on strike against the femicides, for A Day Without Women:
— Nilanjana Roy (@nilanjanaroy)

В Мексико по публични данни предходната година са били убити 3825 дами , или приблизително по 10 дневно, със 7% повече, в сравнение с през 2018 година Хиляди други пък са изчезнали безследно през последните години.

Според оповестена в края на предходната седмица анкета 67% от мексиканците поддържат стачката, а 57% от дамите изявяват подготвеност да вземат участие в нея.

Подобни стачки бяха проведени и в Чили, където дами участваха в митинг пред президентството в столицата Сантяго. Според уредниците в демонстрацията са взели участие два милиона души, а съгласно полицията - 150 000. В Аржентина, откъдето потегли това протестно придвижване, десетки хиляди дами се събраха пред Народното събрание с искане за легализиране на абортите и завършек на убийствата на дами.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР