Милиони мексиканки отказаха да отидат на работа в знак на

...
Милиони мексиканки отказаха да отидат на работа в знак на
Коментари Харесай

Милиони мексиканки не отидоха на работа в знак на протест

Милиони мексиканки отхвърлиха да отидат на работа в символ на митинг против насилието над дамите, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Целта на стачката под наслов "Един ден без дами " е да покаже какво би се случило, в случай че дамите спрат да вземат участие в публичния живот. Акция бе проведена след всеобщи митинги в неделя по случай Международния ден на дамата. По публични данни в протестното шествие в столицата Мексико са взели участие 80 000 дами.

Мащабни митинги в Латинска Америка във връзка Международния ден на дамата
Целта на дамите е да дадат на своите сътрудници, шефове, другари, съпрузи и в някои случаи деца мотив да се замислят за отсъствието на всяка работеща жена. Става дума за това "да покажем какъв брой скъпи сме ние дамите в обществено отношение, какъв принос даваме и какво би станало, в случай че някой ден ни няма - като домакини, служащи, консуматори ", сподели 40-годишната собственичка на хлебарница в столицата Мексико Лувия Флорес Гомес. Тя съобщи, че пекарната й, в която работят единствено дами, ще бъде затворена по време на стачката, само че служителките й ще получат надницата си.

По думите й хлебарницата й ще пострада финансово, само че е значимо да се притегли вниманието върху всички способи, по които дамите в Мексико са подложени на принуждение - убийства, безследни изгубвания, изнасилвания, дискриминация вкъщи и на работното място и липса на равни благоприятни условия.

В северния град Сиудад Хуарес заводите бяха извънредно тихи без работничките. Мениджърът на цех за електронни елементи за автоматизирани порти Луис Карильо сподели, че в случай че сходен митинг продължи по-дълго, това би нанесло съществени загуби, само че добави, че компанията поддържа своите работнички и счита тези митинги за нещо позитивно.

В митингите участваха служителки на външното министерство, журналистки, работнички. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор преди този момент съобщи, че държавните служителки са свободни да вземат участие в стачката.
В Мексико по публични данни предходната година са били убити 3825 дами, или приблизително по 10 дневно, със 7 % повече, в сравнение с през 2018 година Хиляди други пък са изчезнали безследно през последните години.

Според оповестена в края на предходната седмица анкета 67 % от мексиканците поддържат стачката, а 57 % от дамите изявяват подготвеност да вземат участие в нея.

Подобни стачки бяха проведени и в Чили, където дами участваха в митинг пред президентството в столицата Сантяго.

Според уредниците в демонстрацията са взели участие два милиона души, а съгласно полицията - 150 000. В Аржентина, откъдето потегли това протестно придвижване, десетки хиляди дами се събраха пред Народното събрание с искане за легализиране на абортите и завършек на убийствата на дами.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР