Милиони левове ще струват щетите, нанесени от бурите, разразили се

...
Милиони левове ще струват щетите, нанесени от бурите, разразили се
Коментари Харесай

Щети за милиони от вчерашните бури


Милиони левове ще костват вредите, нанесени от бурите, разразили се на доста места в страната през вчерашния ден. Потърпевши са както елементарни жители, по този начин и аграрни производители, предприемачи, общини, както и самата страна. В най-силно засегнатите от неприятното време региони има големи количества унищожена годишна продукция от изобилните превалявания и градушките. Редица къщи бяха наводнени, а улици и междуградски и междуселски пътища бяха отнесени от наводненията.

Поройните дъждове, които се изляха през вчерашния ден, наводниха Самоков и в града беше оповестено бедствено състояние. В рамките на пет часа там паднаха 175 л/кв. М, поради което и река Боклуджа преля. Наводнени бяха улиците и десетки домове. Мащабът на вредите и нужната помощ към момента се правят оценка. През цялата нощ екипите се занимават с отводняване на къщи, сподели кметът на Самоков Владимир Георгиев, съобщи бТВ. Обхватът на наводнението е огромен – близо 3/4 от града, както и много села, уточни още той. В общината е образуван екип, който да оцени вредите.

Бедствено беше ситуацията и в плевенското село Обнова. 200 литра дъжд на квадратен метър са отчели арендатори в региона – количество, което затлаченото от години корито на реката, няма по какъв начин да побере. Възстановяването на вредите там, където е допустимо, стартира със лични сили и средства. Прелялата река е отнесла цяла улица, влезнала е в дворовете, наводнила е 20 къщи. Все още има запълнени ниски елементи и натрупалата се там вода няма къде да се оттече.

В плевенското село Подем пороят също е отнесъл улици. Пострадалите при бедствията имат право на еднократна финансова помощ при потвърдени ниски приходи и един парцел. За останалите – обезщетения няма.

Кметът на Обнова Детелин Николов съобщи, че е опитал да сезира комисии, Басейнова дирекция, депутати, само че до момента няма резултат. Проектът за 132 000 лв. за разчистване на коритото отлежава по бюрата на администрациите, до момента в който данъкоплатците теглят.

Като след война е ситуацията в град Левски. Падналата там градушка срина оранжерията за биозеленчуци. 200 души от района са на път да останат без работа. Предприятието е застраховано, само че загубите към този момент се натрупат.

" Ние сме класическа жертва на битката на институциите в тази страна. Не може от 10 дни синоптиците да ни предизвестяват за рискови феномени и Агенцията за битка с градушките да стачкува. Защото две ракети да бяха разрушили, нямаше да сме очевидци на това нещо ", сподели агрономът Александър Христов. В града множеството хора започнаха поправки сами.

Сериозни провали след наводненията има и във врачанското село Лютидол. Освен реколтата, водата е отнесла улици, образували са се и две свлачища. В Лютидол за една нощ пет пъти ги била градушката. Освен това там две пътища са останали без асфалт, а на улицата, която свързва двете махали в планината, се е образувало свлачище.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР