Милиони левове ще са необходими за освобождаване на държавната администрация

...
Милиони левове ще са необходими за освобождаване на държавната администрация
Коментари Харесай

Пенсионирането на 26 чиновници струва над 600 000 лв.

Милиони левове ще са нужни за освобождение на държавната администрация от хора в пенсионна възраст, демонстрират сметките в първите девет министерства, където тази самодейност към този момент е в ход. Финансовият министър Асен Василев се надява да усъвършенства армията от служители, като ги понижи с 30 000 души. Основно това се чака да бъдат точно хора, придобили право на пенсия.

На две съвещания държавното управление към този момент отпусна над 7,7 млн. лева за компенсации на държавни чиновници на девет министерства. Те нормално са два типа - изплащаните вкупом заплати при пенсиониране и изплащането на неползван отпуск. Няма данни какъв брой души са пенсионирани все още от новото държавно управление, защото единици са министерствата, които афишират тази информация. В МОН да вземем за пример компенсациите на 25 души са 617 069 лева Сходна е сумата и в Министерството на стопанската система - 630 000 лева за 26 пенсионери.

Най-голяма сума все още получава министерството на земеделието - 3,4 млн. лева В министерството на превоза разноските по това перо са 1 241 806 лева Във Външно сумата е 879 757 лева До този миг към момента не е обявявано какво следва в Министерство на вътрешните работи и МО - две министерства, постоянно гледани под лупа по тази тематика, защото при техните чиновници има ранно пенсиониране и доста от тях остават да работят и по едно и също време с това получават пенсия.

Такова почистване направи и първото служебно държавно управление на Стефан Янев. Често обаче администрацията подхожда към сходни начинания първо от най-ниско платените чиновници, към чиято работа няма изключително огромен интерес от по-млади хора - да вземем за пример чистачи и други служащи по поддръжката.

 

КАРТИНА

Според последния отчет за положението на държавната администрация (за 2020 г.) 9048 от действително заетите 131 812 чиновници към 31 декември 2020 година са придобили право на пенсия. 1816 от тях са на трудов контракт, а държавните чиновници са 1589. В Министерство на вътрешните работи има войска от пенсионери - 5528, в МО има 62 чиновници на държавна работа по закона за защитата, а в Министерство на външните работи - 53 по закона за дипломатическата работа.

В отчета има и информация какъв брой служители би следвало да са придобили тази година право на пенсия - те са 1903. 809 от тях са държавни чиновници, като болшинството от тях са на експертни длъжности с аналитични и контролни функционалности (595). Висшите държавни чиновници са 74, а на управителни дръжности са други 140 души. Право на пенсия би трябвало да са придобили и 851 чиновници на трудов контракт, от които 121 са на механически длъжности. В листата има и 117 души от разнообразни органи на изпълнителната власт, които са приравнени по трудово правно отношение. Назначените по закона за Министерство на вътрешните работи са 96, а по закона за защитата - 13.

От прекратените през 2020 година служебни правни отношения на 3410 души, 472 са заради пенсиониране, написа още в отчета.

 

ПРАВА

По Кодекса на труда човек може да получи до 6 заплати при пенсиониране. Изплаща се брутното трудово заплащане за 6 месеца, в случай че служителят е придобил при същия шеф или в същата група предприятия 10 година трудов стаж през последните 20 година В другите случаи му се поставя брутно трудово заплащане за период от 2 месеца.

Държавните чиновници обаче имат право на по-големи компенсации по силата на Закона за държавния чиновник. При служебно правно отношение компенсацията при пенсиониране е в размер 50 на 100 от месечната съществена заплата, избрана все още на преустановяване на служебното правно отношение, за всяка прослужена година като държавен чиновник, само че не повече от 10 месечни съществени заплати. Това значи, че 10 заплати може да получи човек с 20 година стаж като държавен чиновник (статутът бе въведен с административната промяна от 1999 г.).

Ако все още на преустановяване на служебното правно отношение държавният чиновник е работил в същата администрация през последните 10 години, той има право да получи 6 месечни съществени заплати, а когато е работил по-малко от 10 години - 2 месечни съществени заплати, когато това е по-благоприятно за него. Последните две хипотези се отнасят до хора, които нямат цялостен стаж на длъжностен контракт и са работили по трудов - те бяха изключително значими допреди години, когато на процедура нямаше по какъв начин да има държавен чиновник с 20 години стаж точно с подобен статут и се стигаше до случаи, в които по-високият статут върви с по-ниско обезщетение от трудовия контракт.

 

НЕУСПЕШНО
Преди служебното държавно управление да почне да освобождава пенсионирани чиновници, с тази задача се нае Владислав Горанов. Като финансов министър той прокара смяна с бюджета за 2019 година, че пенсионер не може да бъде държавен чиновник. През март 2019 година обаче Конституционният съд разгласи този текст за противоконституционен. Текстовете за пенсионерите бяха атакувани първо от президента Румен Радев, а след това и и от омбудсмана Мая Манолова. Работодателят въпреки всичко има право да освободи едностранно чиновници с добито право на пенсия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР