Милиони левове изтичат в скъпи и неефективни улични ремонти, но

...
Милиони левове изтичат в скъпи и неефективни улични ремонти, но
Коментари Харесай

Дани Каназирева: Умно планиране на ремонтите и строг...

Милиони левове изтичат в скъпи и неефективни улични поправки, само че и до момента в Пловдив към момента няма нито едно ново кръстовище на две равнища. Много от улиците и булевардите си остават с разрушена настилка освен в периферията, само че и в центъра. По-голямата част от водопроводната и канализационната мрежа е амортизирана. В разширението на пътната инфраструктура не се влага. Липсва ясна и справедлива картина на положението на подземните връзки, както и на съгласуваност сред институциите.

Нови пътища при двусменен режим на работа

За нас от първостепенно значение е да се промени методът в осъществяването на плановете, а точно посредством:

1. Безкомпромисен надзор на качеството и спазването на периодите по договорите със наложителен двусменен режим на работа.

2. Изграждане на особено звено, с представители на всички експлоатационни сдружения и телекомуникационни компании, с цел да има съгласуваност и координиране на плановете им.

3. Задължително правене на краткосрочна и дълготрайна тактика, които да дефинират кои са най-неотложните поправки и къде се постанова създаване на нови пътни артерии.

4. Анализ и проверка на цените, на които се разпореждат ремонтите на улици и тротоари в Пловдив. Няма да се съгласим с излишно големите суми, които плащаме за инфраструктура.

От кои съществени планове започваме

На първо място - пробив на Водната палата и създаване на кръстовище на две равнища сред бул. „ Марица-юг “ и „ Цар Борис III Обединител “. Колелото основава големи тапи и трансформира моста на Марица в паркинг. Няма европейски град с река, в който двата крайбрежни булеварда да не бъдат скоростни за бързо изнасяне на колите без светофари. При нас всичко е назад. Реконструкция и уголемение на бул. „ Марица-север “, който сега съставлява труднопроходима квартална уличка.

В „ Южен “ инфраструктурата е в плачевно положение, а това към този момент е най-големият регион. Необходимо е да се стартира от реконструкцията на ул. „ Даме Груев “ и бул. „ Александър Стамболийски “, както и с продължението на бул. „ Македония “. Задължително би трябвало да се довърши разширението на Коматевско шосе.

В регион „ Западен “ една от дилемите е да се построи продължението на бул. „ Свобода “ и да се свърже с бул. „ 6 септември “. Това е един от регионите, който пораства и се застроява с бързи темпове, а инфраструктурата не е пригодна за прилагане. От огромно значение е построяването на подлеза „ Модър-Царевец “, с цел да се свържат регионите „ Западен “ и „ Южен “.

Имаме подготвеност да изготвим цялостен разбор за положението на вътрешнокварталните улици и тротоари, а също по този начин краткосрочна стратегия за най-неотложните поправки и дълготрайна стратегия за развиването на пътната инфраструктура в границите на четири години.

Категорично считаме, че Бетонният мост би трябвало да бъде непокътнат при реализацията на плана за модернизацията на ЖП възел - Пловдив. Престъпление ще бъде, в случай че се допусне събарянето на това значимо пътно оборудване. Общинското управление неотложно следва да потърси среща в представителите на Министерството на превоза и НКЖИ, с цел да се спре плануваното унищожаване на моста.

Откъде ще дойдат средствата

Бюджетните средства в Община Пловдив са задоволителни, в случай че бъдат ръководени оправдано и без завишаване на цените за някои да си прибират огромни комисиони. Собствениците на коли внасят годишно в градската хазна над 20 млн. налог МПС. За един мандат това са 80 милиона. Тези пари са задоволителни за възстановяване на пътната инфраструктура и реализирането на доста сериозна тактика за развиването <210>.

Промяна в подземната инфраструктура

В нито един кметски мандат не е имало ясна и съответна тактика за развиването на подземната инфраструктура и в частност - на ВиК оборудванията, макар че в ремонтите потънаха милиони.

Планираме неотложно планиране и осъществяване за заустване на прилежащите с Марица улици и булеварди непосредствено в реката посредством създаване на местна дъждоприемна канализация. Това взема решение казуса с наводненията на всички прилежащи улици в периметъра на двата крайбрежни булеварда. Ускоряваме осъществяването на водния план на Пловдив, който ще обнови ВиК мрежата на бул. „ Дунав “ и на още 40 улици в регион „ Северен “. От първостепенно значение е построяването на Южния обходен колектор, който да поеме противоположните води в южните квартали на града, отчасти в регион „ Западен “ и „ Тракия “, както и в „ Остромила “ и „ Беломорски “, където няма канализация.

Успоредно с това предвиждаме: създаване на спешни, стационарни помпени съоръжения в проблематичните и ниски зони в града, в това число и в подлезите; безкомпромисна поддръжка на дъждоприемните шахти; техническо проучване на подземната инфраструктура; инспекция на всички нов приключени поправки на улици и булеварди по осъществяване на наклоните за отводняване; наложителна замяна на канализацията при всеки ремонт; потребление на извадените от булеварди и улици павета за създаване на паркинги и алеи в парковите пространства, защото паважната настилка поема 30% от дъждовните води, за разлика от асфалта, който 100% води водите в канализацията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР