Милиони китайци ще поемат на път по време на празниците

...
Милиони китайци ще поемат на път по време на празниците
Коментари Харесай

Най-голямата човешка миграция на планетата се извършва... с влак

Милиони китайци ще поемат на път по време на празниците по случай лунната Нова година, като една огромна част от тях ще употребяват мрежата от скоростни железопътни линии в Поднебесната империя, с цел да се приберат по родните си места.

Това, в действителност, е и най-голямата човешка миграция в актуалния свят - над 400 милиона души ще се качат на влаковете за празниците. 

Китай към този момент разполага с най-дългата мрежа от скоростни ЖП линии в света, само че възнамерява вложения за още 3.5 трилиона юана, или към 550 милиарда $, с цел да я разшири с още 18% през идващите две години.

Очаква се общата дължина на всички железопътни трасета в страната да доближи 150 000 километра - съвсем четири пъти повече от обиколката на Екватора. Голяма част от новите посоки ще се строят в западна посока, към отдалечените и изостанали в икономическото си развиване региони на страната.

Според античния стихотворец Ли Бо, достигането до планинските масиви на Западен Китай е тъкмо толкоз огромно прадизвикателство, колкото изкачването до небето. 

 

В днешно време обаче пътуването за китайците е всекидневие. А по време на новогодишните празници всички държавни институции, офиси и заводи затварят порти за едноседмична почивка, която по-голямата част от 1.4-милиардното население на страната употребява за образуване на фамилни събирания в родното място или пък за  екскурзии в страната и чужбина.

 

И до момента в който в доста страни по света нискотарифните авиопревозвачи " отхапаха " забележителен дял от бизнеса на железниците, в Китай влаковете претърпяват своя подем.

По време на миналогодишния Пролетен фестивал (както е известна новогодишната почивка в страната) единствено за един ден бях регистрирани рекордните 10.96 милиона жп пътувания и също по този начин за първи път в историята на китайската железница скоростните влакове са отчели повече пасажери от стандартните.  

 

Само допреди 10 години те бяха по-скоро екзотика, сега обгръщат мрежа от 25 000 километра, половината от които са издигнати в последните пет години. Плановете на държавното управление са за уголемение на скоростните линии с 50% до 2025 година

През 2030 година Китай чака да има осем скоростни линии по направлението изток-запад и други осем, които да свързват северните и южните елементи на страната.

Така ще се реализира отварянето на скоростната жп мрежа, която до момента служеше главно за връзка сред богатите мегаполиси по Източното крайбрежие, където е концентриран и главният промишлен потенциал на страната.      

 

Според прогнозите за тази година, близо 400 млн. души ще се качат на влаковете по време на новогодишната си отпуска. Това би било нарастване с 8.8% по отношение на 2017 година и двукратно по отношение на осъществените през 2010 година 200 милиона пътувания. И една голяма част от тези пасажери ще предпочетат удобството на скоростната железница.  

 

Четири от плануваните осем скоростни линии към западните райони към този момент са в употреба. Последната беше открита през декември предходната година - тя свързва столицата на провинция Съчуан Чънду със северозападния град Сиан, прочут с археологическия шедьовър на античната Теракотена войска от времето на династията Цин.

Със скорост от 250 километра в час, модерните мотриси изминават дистанцията през сложния планински терен за една четвърт от времето, належащо на елементарните влакове.

Цената на билетите стартира от 250 юана в едната посока, което прави към 42 $ - два пъти по-евтино от еднопосочен полет до същата дестинация.  / profit.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР