Милиони китайци ще поемат на път по време на празниците

...
Милиони китайци ще поемат на път по време на празниците
Коментари Харесай

Най-голямата човешка миграция на планетата се извършва с...

Милиони китайци ще поемат на път по време на празниците по случай лунната Нова година, като една огромна част от тях ще употребяват мрежата от скоростни железопътни линии в Поднебесната империя, с цел да се приберат по родните си места, написа profit.bg.

Това, в действителност, е и най-голямата човешка миграция в актуалния свят - над 400 милиона души ще се качат на влаковете за празниците.

Китай към този момент разполага с най-дългата мрежа от скоростни ЖП линии в света, само че възнамерява вложения за още 3.5 трилиона юана, или към 550 милиарда $, с цел да я разшири с още 18% през идващите две години.

Очаква се общата дължина на всички железопътни трасета в страната да доближи 150 000 километра - съвсем четири пъти повече от обиколката на Екватора. Голяма част от новите посоки ще се строят в западна посока, към отдалечените и изостанали в икономическото си развиване региони на страната.

Според античния стихотворец Ли Бо, достигането до планинските масиви на Западен Китай е тъкмо толкоз огромно прадизвикателство, колкото изкачването до небето.

В днешно време обаче пътуването за китайците е всекидневие. А по време на новогодишните празници всички държавни институции, офиси и заводи затварят порти за едноседмична почивка, която по-голямата част от 1.4-милиардното население на страната употребява за образуване на фамилни събирания в родното място или пък за екскурзии в страната и чужбина.

И до момента в който в доста страни по света нискотарифните авиопревозвачи " отхапаха " забележителен дял от бизнеса на железниците, в Китай влаковете претърпяват своя подем.

По време на миналогодишния Пролетен фестивал (както е известна новогодишната почивка в страната) единствено за един ден бях регистрирани рекордните 10.96 милиона жп пътувания и също по този начин за първи път в историята на китайската железница скоростните влакове са отчели повече пасажери от стандартните.

Само допреди 10 години те бяха по-скоро екзотика, сега обгръщат мрежа от 25 000 километра, половината от които са издигнати в последните пет години. Плановете на държавното управление са за уголемение на скоростните линии с 50% до 2025 година

През 2030 година Китай чака да има осем скоростни линии по направлението изток-запад и други осем, които да свързват северните и южните елементи на страната.

Така ще се реализира отварянето на скоростната жп мрежа, която до момента служеше главно за връзка сред богатите мегаполиси по Източното крайбрежие, където е концентриран и главният промишлен потенциал на страната.

Според прогнозите за тази година, близо 400 млн. души ще се качат на влаковете по време на новогодишната си отпуска. Това би било нарастване с 8.8% по отношение на 2017 година и двукратно по отношение на осъществените през 2010 година 200 милиона пътувания. И една голяма част от тези пасажери ще предпочетат удобството на скоростната железница.

Четири от плануваните осем скоростни линии към западните райони към този момент са в употреба. Последната беше открита през декември предходната година - тя свързва столицата на провинция Съчуан Чънду със северозападния град Сиан, прочут с археологическия шедьовър на античната Теракотена войска от времето на династията Цин.

Със скорост от 250 километра в час, модерните мотриси изминават дистанцията през сложния планински терен за една четвърт от времето, належащо на елементарните влакове.

Цената на билетите стартира от 250 юана в едната посока, което прави към 42 $ - два пъти по-евтино от еднопосочен полет до същата дестинация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР