Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос. Боядисани

...
Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос. Боядисани
Коментари Харесай

Как се празнува Великден по света

Милиони християни по света честват възкресението на Исус Христос. Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета - това са знаците на светлия празник. Но всяка страна го отбелязва по собствен метод.

Във Франция се създават обичайните шоколадови камбанки. По време на великденските празници се подготвят омлети с доста зелени подправки и колбас.

В доста италиански села и градове се организират Великденски процесии и се разиграват Христовите премеждия. А вместо обичайния козунак, италианците вършат от тесто великденски гълъб.

В северните елементи на Германия се палят огньове или се прави великденско колело, което е от дъбово дърво. Запълват го със съчки и плява, след което се възпламенява и се търкулва по скат. Традиционното ядене е риба.

В Чехия и Словакия имат традиция сходна на сурвакането. Мъжете удрят по гърба дамите с клончета, украсени с панделки. Счита се, че смисълът на ритуала е да се съобщи плодородието от първите цъфнали пролетни дръвчета на дамите.

Шведите считат, че на Великден на улицата излизат всички нечисти сили и по тази причина основната традиция е да се палят огньове, които да изгонят лошотията. Освен това, домовете се украсяват с пъстри цветя и играчки във формата на пиленца.

В Полша се заливат с кофи с вода, а децата във Финландия обикалят улиците, преоблечени като просяци с тояги.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР