Милиони хора в столицата Делхи и в големите индийски мегаполиси

...
Милиони хора в столицата Делхи и в големите индийски мегаполиси
Коментари Харесай

Индия: Хората остават по домовете си, борсите се сринаха, въздухът се изчисти

Милиони хора в столицата Делхи и в огромните индийски мегаполиси трябваше да останат по домовете си, поради наложените през днешния ден от държавното управление ограничения за закъснение на разпространяването на ковид, а тържищата се сринаха с над 11 %, предадoха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Много хора към момента не взимат карантината насериозно, сподели министър председателят Нарендра Моди, до момента в който телевизионни фрагменти посочваха хора на автобусни терминали и по пазарите в доста градове, където разпоредбите за обществено разграничаване сред хората не се съблюдават.

" Моля ви, спасете себе си, спасете вашето семейство, изпълнявайте прецизно напътствията. Настоявам щатските държавни управления да обезпечат спазването на разпоредбите и законите ", написа Моди в Туитър на хинди. Малко по-късно федералното държавно управление възприе по-твърд звук. То подреди на щатските управи " прецизно да наложат " карантината, която ще продължи до 31 март, и настоя за юридически ограничения против тези, които нарушават рестриктивните мерки. Нарушителите подлежат на санкции и затвор до 6 месеца.

Цялостна карантина от през днешния ден е наложена в 75 региона, в това число Делхи, Мумбай, Ченай, Колката и Бенгалуру, което значи, че ще действат единствено най-насъщните публични услуги. Влаковете, метрото и междуградските рейсове са спрени, а в някои щати това се отнася и за публичния превоз и такситата.

Отворени остават питателните магазини, банките и банкоматите, аптеките и лечебните заведения.

През последните три дни броят на доказаните случаи на инфектирани с ковид набъбна внезапно с 200 и до през днешния ден те са към този момент 415, като умрелите са седем, съгласно здравни чиновници, представени от АП.
Пандемията провокира суматоха на финансовите пазари. Ключовият тук борсов показател Сенсекс се срина с 11,60 %.

Положителната страна на карантината е, че се видя сензитивно усъвършенстване на качеството на въздуха в Делхи и други огромни индийски градове, които нормално са измежду най-замърсените в света. Това е резултат от отслабналия авто трафик, съобщи Ройтерс. Много индийци още през вчерашния ден последваха образеца на премиера Моди и си останаха у дома, което сензитивно отслаби трафика по улиците.

В Делхи, която е най-замърсената столица в света, показателят за непорочност на въздуха, който през март м.г. се колебаеше към ужасяващите стойности от 161, през днешния ден след обед спадна до 93, което е умерено замърсяване. Във финансовата столица Мумбай той падна от 153 на 90 на същата база. За добър се счита въздухът, когато показателят падне под 50. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР