Милиони хора в американския щат Тексас се сблъскват с недостиг

...
Милиони хора в американския щат Тексас се сблъскват с недостиг
Коментари Харесай

Милиони хора в Тексас се сблъскват с дефицит на вода

Милиони хора в американския щат Тексас се сблъскват с дефицит на вода, откакто смъртоносната зимна стихия, опустошаваща щата, докара до пръсване на тръби и излизане от строя на пречиствателни станции, нарушение на услугите и замърсяване на доставяната вода, оповестяват " Гардиън ", " Ройтерс " и " Асошиейтед прес ".

Властите в Тексас подредиха на 7 милиона души - една четвърт от популацията на втория по величина американски щат - да изваряват чешмяна вода, преди да я пият, след дни на рекордно ниски температури, които повредиха инфраструктурата и замразиха тръбите.

Нарушаването на водоснабдяването стана, откакто зимните стихии предизвикаха всеобщи прекъсвания на тока, като те сътвориха безпорядък в електропреносната мрежа и комуналните услуги на щата, оставяйки милиони без сила в продължение на дни.

И въпрещки че губернаторът на Тексас Грег Абът съобщи в четвъртък следобяд тамошно време, че всички електроцентрали в щата още веднъж работят, стотици хиляди домове към момента остават без сила поради прекратени електропроводи и други проблеми след свирепа зимна стихия и мраз, а повече от 13 милиона тексасци към момента се сблъскват с нарушавания във водните си услуги.

Болниците в Остин и Хюстън са измежду тези, които изпитват усложнения с спирането на водоснабдяването.

" Работим с нашата верига за доставки, с цел да осигурим вода за нашите пациенти, личен състав и болнични интервенции. Миналата седмица започнахме да допълваме нашия инвентар за вода на място и доставките не престават да идват ", сподели Дейвид Хъфстътлер, основен изпълнителен шеф на St David " s HealthCare в Остин, в изказване.

" Продължаваме да работим с град Остин в опит да разгадаем спирането на водата, само че те не съумяха да разрешат казуса с водната система, засягащ обслужването и налягането на водата в нашата болница. "

Austin Water съобщи, че пречиствателните станции за вода са постоянни в сряда, само че към момента са изправени пред " обилни провокации " при възобновяване на водата за клиентите.

Водното налягане е спаднало в щата, защото линиите са замръзнали и доста поданици оставят кранове да капят с вярата да предотвратят заледяване на тръбите, сподели Тоби Бейкър, изпълнителен шеф на комисията по качеството на околната среда в Тексас. Абът прикани жителите да стопират водата до домовете си, в случай че е допустимо, с цел да се предотврати по-пробитите тръби и да се резервира налягането в общинските системи.

Времето е нарушило водните системи в няколко други южни града, в това число в Ню Орлиънс и Шривпорт, Луизиана, където градските пожарни коли доставят вода до няколко лечебни заведения, а бутилираната вода се доставя за пациенти и личен състав, заяви телевизионната станция Шревпорт KSLA.

Междувременно десетки хиляди тексасци се борят с вредите от вода в домовете си. Във вторник тръбите на Нелсън Гарсия се спукаха, наводнявайки съвсем всяка стая в къщата му в Хюстън.

В четвъртък, когато килерът им беше приключил след дни на шерване, те застанаха на опашка пред локален магазин за хранителни артикули, даже когато пресен сняг се изсипа към тях.

" Наистина единствено се надявах да получа нещо, несъмнено, вещество, с изключение на юфка ", сподели Лиу.

Магазинът позволяваше на клиентите да пълнят вода от крановете си, макар че ще би трябвало да я сварят, преди да пият.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР