https://static.dir.bg/uploads/images/2019/09/23/1860505/orig.jpg?_=1569250028" class="attachment-post-thumbnail size-post-thumbnail wp-post-image" alt="Милиони хора, събрани на едно място, означава както огромно потребление," />

Милиони хора, събрани на едно място, означава както огромно потребление, ...

Защо Голямата криза е само спомен как София реши най-важния въпрос за един милионен град.


Милиони хора, събрани на едно място, означава както огромно потребление, така и не по-малко сметоотделяне. А мърсотията винаги е проблем за който и да е голям град в света и първи въпрос за решаване.

Така е и в София. За последните 10 години обаче проблемите на столицата вече са много по-далеч от тези на източния свят и много по-близо до западния. Докато през 2009 г. се чудехме къде да си изхвърлим кофата с боклук и как да вървим пеша по улиците, без да ни се повдига от смрадта на препълнени контейнери, днес грижата в изнесена край село Яна, малко след Горни Богров. Там вече четвърта година "Столично предприятие за третиране на отпадъци", по-известно като Завода за боклук работи с пълен годишен капацитет от 410 000 тона. А въпросът не е дали чувалите със смет са събрани, а каква част от тях се рециклират по начин, който да им даде възможност да бъдат използвани отново за нуждите на столичани.

Повече от 10 години след голямата криза с боклука от 2009-а София разполага с един от двата най-модерни завода за преработка на отпадъци в Европа. Инсталация "Садината" разполага с 5 сгради, в които се извършват процесите по ръчно и машинно сортиране, рециклиране, биологично сушене и производство на RDF гориво, а в близост до нея площадка "Хан Богров" е с инсталация за третиране на био и зелени отпадъци.

Компостирането, високият процент на рециклиране и биологичното сушене на отпадъци без външни материали донесоха коренна промяна за Столична община, в която в момента депонирането на отпадъци е сведено до едва 15% на годишна база. Така, докато през 2009 г. всичкият боклук отиваше в сметища, сега - през 2019-а, 85% от него се оползотворяват в инсталациите на завода. За справка - само от автоматизираното разделяне резултатът е около 2 тона алуминий на ден, предимно от кен опаковки и дезодоранти.

14 септември 2015 г. - Официално откриване на "Столично предприятие за третиране на отпадъци"

Източник: dir.bg