Милиони хектари девствени тропически гори са били унищожени през 2018

...
Милиони хектари девствени тропически гори са били унищожени през 2018
Коментари Харесай

Поголовно изсичане на девствени тропически гори и през 2018-а

Милиони хектари девствени тропически гори са били унищожени през 2018 година Това демонстрира разбор на сателитни изображения, като измежду главните аргументи са производството на говеждо месо, шоколад и палмово масло .

Горите съхраняват големи количества въглерод и гъмжат от диви животни, което прави отбраната им от решаващо значение за прекъсване на бързо разрастващите се климатични промени и спиране на шестото всеобщо измиране на типове. Ала обезлесяването към момента е във възходяща наклонност. Въпреки че загубите на гори през 2018 година са били по-ниски спрямо 2016 и 2017 година, когато засушавания доведоха до огромни пожари, предходната година е била идната най-лоша от 2002 година насам, когато е почнало да се води надеждна статистика за това.

Поголовното изсичане на първоначални гори от дървосекачи и животновъди в Бразилия господства унищожаването, в това число нашествията в земи на коренното население, където живеят племена, които нямат никакви връзки с цивилизацията. Загубите са високи също по този начин в Демократична република Конго и Индонезия. Индонезия е единствената огромна страна, където държавните подкрепи наподобява понижават доста загубите.

Гана и Кот д`Ивоар са отбелязали максимален растеж в унищожаването на тропически гори, задвижван от добива на злато и от развъждане на какаото.

" Ние сме доста надалеч от спечелването на тази борба ", акцентира Франсис Сиймур от Световния институт за запаси, част от мрежата Global Forest Watch (GFW), която е направила разбора. Тя добавя: " Наистина е изкушаващо да честваме втора година на спад след пика на загуба на гори през 2016 година, само че в случай че погледнете обратно през последните 18 години, е ясно, че общата наклонност към момента е нагоре. "

" Горите по света в този момент са в незабавното поделение - това е гибел от хиляда порязвания ", акцентира Сиймур и прибавя: " Реакциите " на пожар " не са задоволителни. За всеки изгубен хектар, ние сме една крачка по-близо до страшния сюжет на неконтролируем климат. " Налице са голям брой държавни и корпоративни опити за битка с обезлесяването, само че те не се оказват задоволителни, предизвестява тя.

Анализът преглежда всички загуби на гори в тропиците, само че се концентрира върху девствените гори. Те са недокоснати и съхраняват най-вече въглероден диоксид и имат най-вече популации и многообразие от диви животни. Унищожението им се преглежда като необратимо, даже в продължение на десетилетия.

Според данните през 2018 година са изсечени над 3,6 млн. хектара девствени гори. " Голяма част от загубата през 2018 година (1,3 млн. хектара) е изсичане в Амазонската джунгла ", показва Микаела Вайс, която е управител на GFW, като добавя: " Шокиращо, ние виждаме и нашествия в земи на коренното население, които бяха ваксинирани против обезлесяването в продължение на години. "

Например в резервата Итуна Итата в Бразилия през първата половина на 2018 година е имало повече от 4000 хектара нелегално изсичане, което е повече от два пъти повече от общата загуба от 2002 година насам. Резерватът е дом на част от последните останали недокоснати от цивилизация хора в света, които са съхранили гората в продължение на епохи. Защитата на горите е отслабена при неотдавна встъпилия в служба президент Жаир Болсонару, само че тези въздействия ще се видят в данните за 2019 година

В Демократична република Конго загубата на девствени гори е 38 % по-висока през 2018 година в съпоставяне със междинното в интервала сред 2011 и 2017 година Смята се, че разширението на дребните горски сечища за земеделие и дърва за огрев е провокирало към три четвърти от тази загуба.

Унищожаването на девствените гори на Индонезия се дължи на плантациите за палмово масло, само че е почнало да спада и е на най-ниското си ниво от 2003 година насам. Политиката на държавното управление наподобява, че работи, само че 2019 година евентуално ще бъде по-суха година в страната спрямо последните две и пожарите, изострени от изсушаването на земя, още веднъж могат да се усилят. " Индонезия към момента има гори ", уточни Вайс.

Унищожаването на горите е скочило с 60 % в Гана и с 26 % в Кот д`Ивоар. " Добрата вест е, че какаовата промишленост предприе стъпки за битка с тази наклонност ", означи Карълайн Уинчестър, която анализатор в GFW, само че акцентира, че 70 % от изсечените дървета в Гана и Кот д`Ивоар са в предпазени територии.

Сиймур също акцентира директните човешки нещастия. " Зад тези графики има сърцераздирателни загуби в действителни места ", акцентира тя и добавя: " Прекалено постоянно загубата на горски площи също по този начин е обвързвана с заравяне, тъй като всяка година стотици хора са убивани, когато се пробват да спрат миньорите, дървосекачите и фермерите. Моралният императив да се работи по тази история е неоспорим и е от незабавен порядък. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР