Милиони години след като нашите праисторически предци еволюираха така, че

...
Милиони години след като нашите праисторически предци еволюираха така, че
Коментари Харесай

Учени конструираха роботизирана опашка, която да държи изправени старите хора

Милиони години откакто нашите праисторически предшественици еволюираха по този начин, че да изгубят опашките си, японски учени конструираха техен роботизиран вид, който да оказва помощ на старите хора, написа организация Ройтерс.

Новият неестествен орган, кръстен "Arque " /Арка/, е с дължина един метър. Той имитира опашките на гепардите и други животни, които им оказват помощ да запазят равновесие и при катерене.

Учени от университета "Кейо " демонстрираха роботизираната опашка, която работи по правилото на махалото. Когато човешкото тяло се наклони на една страна, придатъкът, завързан със специфичен колан, балансира в противоположна посока.

Колкото повече Япония се състарява, толкоз по-настоятелни стават опитите на учените да запазят популацията работоспособно и когато доближи третата възраст. Докато други народи разчитат на импорт на работна ръка, Страната на изгряващото слънце избира да заложи на технологиите за решаването на казуса.

Роботизираната опашка употребява 4 изкуствени мускула и сбит въздух, с цел да може да се движи в осем направления. Засега тя е към момента лабораторна разработка, само че когато стане по-гъвкава, тя ще може да бъде употребена във всекидневния живот. От една страна тя ще оказва помощ на възрастните хора да пазят равновесие, само че също по този начин ще може да бъде употребена в работна конюнктура. Тогава тя ще оказва помощ на складовите служащи, носещи огромни товари, да не залитат в една или друга посока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР