Милиони автономни автомобили се очаква да излязат по пътищата през

...
Милиони автономни автомобили се очаква да излязат по пътищата през
Коментари Харесай

Самоуправляващите се коли обсебиха изложението CES в Лас Вегас

Милиони самостоятелни коли се чака да излязат по пътищата през идващото десетилетие, само че кой ще ги научи по какъв начин да карат?

Може би това сте вие, в случай че поделението на Intel Mobileye поеме по този път. И освен чака да си платите за тази привилегия, а и да се чувствате въодушевен и прочувствено зареден от това образование.

Mobileye и други компании като Nvidia, Visteon и Toyota създават автомобилна електроника, която заема от ден на ден място на ревюто за потребителска електроника CES в Лас Вегас.

Нова технология, която Mobileye показва тази седмица, ще разреши на колите с усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера (ADAS), които към този момент наблюдават за придвижването в лентата или оферират адаптивен круиз надзор, да следят по какъв начин и къде шофирате, както и да събират данни, които ще са доста потребни за изцяло самостоятелните коли от бъдещето. Това е в действителност „ крауд сорсинг “ на колела.

Mobileye чака, че автомобилни производители, в това число BMW, VW и Nissan, ще продадат още през тази година милиони коли, оборудвани с предни камери и с четвъртото потомство чипове EyeQ. И до момента в който техните водачи ръководят тези коли, чиповете ще сканират покрайнината и ще построяват детайлни карти, включващи особености на пътното платно, недвижими обекти като пътни знаци и здания и друга информация.

Чиповете са задоволително мощни да компресират видео с 30 милиарда пиксела в секунда в единствено 10 kB картографски данни на километър, твърди основния информационен шеф на Mobileye Дан Галвс.

Тези компресирани данни ще бъдат качвани в облачната база данни на Mobileye, част от нейната стратегия Road Experience Management, която ще се употребява за образование и ориентиране на бъдещите самостоятелни транспортни средства.

Шофьорите не би трябвало да се тормозят за своите персонални данни, твърди Галвс – тези данни са анонимизирани. Единственото, което Mobileye записва за произхода на тези данни, е марката на автомобила, като това се дължи на споразуменията за шерване на приходите, която компанията е сключила с някои автомобилни производители.

Чипът EyeQ4 на Mobileye е с задоволително изчислителна мощност за така наречен самостоятелни коли равнище 2 и 3 (Level 2 и Level 3 от класацията SAE International), т.е. тези, които оказват помощ на водача при прекъсване и ръководство, или вършат всичко сами, само че под прецизния надзор на индивида. Очаква се 11 автомобилни производители да пуснат коли, основани на този чип през тази и идната 2019 година

Освен това се чака доста компании да внедрят и новия й чип EyeQ5. С негова помощ евентуално е допустимо основаването на самостоятелни коли равнище 4 и 5 (Level 4 или Level 5), които да са способни да се движат и без „ опеката “ на индивида. Според Галвс, това ще стане посредством комбинирането на няколко чипа EyeQ5 и процесор Intel Atom. Комбинацията би могла да обезпечи към 50 тера интервенции в секунда при доста по-ниски разноски и консумация на сила спрямо конкурентни платформи, които изискват стотици тера интервенции в секунда, с цел да реализиран същите резултати, твърди той.

Mobileye към този момент работи взаимно с китайския авто производител SAIC за самостоятелни транспортни средства Level 3, 4 и 5. Компанията SAIC ще внедри в Китай и системата за събиране на данни REM, сътрудничесйки си с локалната картографска компания NavInfo.

 Снимка Visteon: Производителят на автомобилна електроника Visteon тества своята платформа за самостоятелно шофиране DriveCore в Американския център по подвижност на 11 декември 2017 година

Снимка Visteon: Производителят на автомобилна електроника Visteon тества своята платформа за самостоятелно шофиране DriveCore в Американския център по подвижност на 11 декември 2017 година

Другите производители на чипове и електроника обаче също не стоят със скръстени ръце и не чакат Intel да им „ измъкне “ толкоз обещаващ пазар.

Производителят на автомобилна електроника Visteon, която има огромен развоен център в София, приказва за своята лична платформа за самостоятелни коли DriveCore от средата на предходната година, само че на ревюто CES можете да видите хардуера, софтуера и развойната среда.

Научното звено на Toyota - Toyota Research Institute е посочило най-новото си самостоятелно транспортно средство в Лас Вегас. „ Платформа 3.0 “, вградена в Lexus LS 600hL, включва 360-градусова сензорна система, която може да „ виждаа “ до 200 метра, оповестиха от японската компания.

Nvidia също е измежду главните участници на ревюто, като нейният началник Дженсън Хуанг разгласи, че компанията работи взаимно с Aurora Innovation върху хардуерна платформа за самостоятелни коли Level 4 и 5, основани на процесора на Nvidia DRIVE Xavier. Електрическият микробус на VW ID Buzz, който би трябвало да се появи по пътищата през 2022 година, ще разполага с копилот с изкуствен интелект, вграден в процесора Nvidia Drive IX.

Uber пък възнамерява цяла флотилия от самоуправляващи се коли и камиони, като техните системи с изкуствен интелект също ще употребяват чипове на Nvidia, добави Хуанг.

Конкурентът на Uber Lyft има своя визия за самоуправляваща се транспортна система. В партньорство с Aptiv (бившата Delphi Automotive) „ таксиметровата “ компания ще предложи транспорти в града с коли, снабдени с самостоятелните технологии на компанията. Засега това са коли с равнище на автоматизация Level 3, т.е. нуждаят се от водач, който да ги изкара от паркинга, само че в Пало Алто Lyft създава и лични технологии за изцяло самостоятелни коли Level 5.

IDG News Service
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР