Милиони автомобили в Германия ще бъдат засегнати от бъдещите мерки

...
Милиони автомобили в Германия ще бъдат засегнати от бъдещите мерки
Коментари Харесай

Бъдещето на дизеловите коли в Германия и у нас

Милиони коли в Германия ще бъдат наранени от бъдещите ограничения за възбрана на дизеловите мотори в Европа. Немското държавно управление свика среща с представители на огромните автомобилни производители в страната, с цел да обсъдят и вземат незабавни ограничения за справяне с по-високите излъчванията от нездравословни газове. Причината - немското държавно управление обмисля страната да се причисли към останалите огромни европейски страни в ограничението на дизеловите коли, а автопроизводителите са подготвени на всичко, с цел да не се стигне до възбрана на тези транспортни средства.

След срещата с политиците, в която взеха присъединяване топмениджъри от Volkswagen, Audi, Porsche, BMW, Mercedes-Benz и Opel, се взе решение дизеловите коли, отговарящи на екологичните стандарти euro 5 и 6, да бъдат преоборудвани с нов програмен продукт. Към момента не е ясно какво тъкмо ще е програмното поръчителство, само че съгласно автомобилните производители то ще докара до понижаване на излъчванията азотен окис с 25-30%. Съюзът на автомобилната промишленост счита, че по този начин излъчванията ще бъдат понижени задоволително, с цел да забавят фрапантното замърсяване на въздуха в огромните градове.

Средно преоборудването на един автомобил ще коства към 100 евро, като главно разноските би трябвало да се поемат от автомобилните производители, само че ще бъде отпусната и немалка държавна помощ. Засега не е ясно и дали на съоръжение с новия програмен продукт подлежат единствено коли регистрирани в Германия. Дизеловите коли с еко стандарт euro от 1 до 4, все още не са приоритет. Такива обаче всеобщо се карата у нас.

Министерството на пътищата пък планува основаването на фондове за филтриране на въздуха и по-модерно придвижване в градовете. От немското държавно управление упорстват в тази стратегия, която ще коства няколкостотин милиона евро, финансово да взе участие и автомобилният отрасъл. В немските медии се прокрадват и схващания, че незабавните ограничения, които идват по-малко от два месеца преди изборите за Бундестаг, са колкото от екологична позиция, толкоз и от политическа.

Така, немското държавно управление се приготвя за огромно отзоваване на дизелови коли, които подлежат на доработка, с цел да дават отговор на новите екологични стандарти. Най-вероятно акцията ще стартира от септември тази година, като за нея ще бъде изхарчена сума в размер на 12 млн. евро. Не всички дизели обаче подлежат на доработка. Според специалистите в сектора останалите просто ще бъдат оповестени за обмен и ще се изнесат в страни като нашата.

Първи, строгите ограничения във връзка с "мръсните " дизели ще бъдат приложени в Мюнхен. Там, градската администрация е с желание да забрани на коли, неотговарящи на стандарта euro 6 да се движат по улиците на града. И до момента в който в Германия ограниченията във връзка с дизеловите коли се стягат от ден на ден и повече, то у нас няма задоволително безапелационна позиция по въпроса, касаещ предприемането на ограничения за ограничение на колите с дизелови мотори, неотговарящи на еконормите. И в случай че това безучастие продължи, то вносът на остарели и замърсяващи дизели у нас освен ще продължи, само че и ще се усили, освен това фрапантно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР