Равнището на бедността в Америка скочи през миналата година. Децата бяха сред най-тежко засегнатите.

...
Милиони американски семейства изпаднаха в бедност миналата година, след като
Коментари Харесай

Милиони американски семейства изпаднаха в бедност миналата година, след като кладенецът на финансираната от правителството помощ за пандемия пресъхна и доходите се свиха, според нови данни от преброяването на населението в САЩ. Децата бяха особено силно засегнати, като процентът на бедност сред децата се удвои в сравнение с 2021 г. 

Нарастването на бедността е „зашеметяващо“, каза Шарън Парът, президент на Центъра за бюджетни и политически приоритети, в изявление. Parott посочи края на разширения федерален данъчен кредит за деца през 2022 г. като причина за рязкото увеличаване на детската бедност и призова законодателите да възстановят обезщетението.

Нарастването на бедността се равнява на увеличение от 15,3 милиона души в САЩ, живеещи в бедност, според ляво ориентирания мозъчен тръст.

Най-голямото увеличение на бедността от повече от половин век

Последните данни от преброяването подчертават дихотомията на икономиката след пандемията, която беше белязана от силен пазар на труда, но същевременно нарастваща инфлация, която затрудни много домакинства. Миналата година отбеляза и края на всички обезщетения от епохата на пандемията, които помогнаха на семействата да останат на повърхността по време на здравната криза, като чекове за стимули и данъчен кредит за деца, които разпределяха до 300 долара на дете в парични плащания.

„Нарастването на нивото на бедност, най-голямото регистрирано от повече от 50 години както като цяло, така и за децата, подчертава критичната роля, която изборът на политика играе за нивото на бедност и трудности в страната,“ Parrot казах.

Допълнителната мярка за бедност (SPM), която измерва дали хората имат достатъчно ресурси, за да покрият нуждите си, е била 12,4% за домакинствата в САЩ през 2022 г., което е увеличение от 4,6 процентни пункта спрямо година по-рано, се казва в преброяването във вторник.

Равнището на детската бедност, измерено от SPM, е скочило от историческо дъно от 5,2% през 2021 г. до 12,4% през 2022 г., се казва в преброяването. Това е най-голямата промяна в детската бедност, откакто преброяването започна да проследява SPM през 2009 г., казаха служители на преброяването.

SPM включва дохода, както и въздействието на непаричната помощ, като хранителна помощ и жилищна помощ. Той също така изважда някои разходи от приходите, като медицински разходи, грижи за деца и разходи за пътуване до работното място.

Ако разширеният данъчен кредит за деца беше подновен, около 3 милиона допълнителни деца щяха да бъдат спасени от бедност миналата година, докато детската бедност щеше да бъде около 8,4%, а не 12,4%, каза CBPP .

Американците печелят по-малко

САЩ домакинствата също са спечелили по-малко миналата година, според преброяването. Средният доход на домакинство през 2022 г. е $74 580, което е спад от 2,3% спрямо 2021 г. и третата поредна година, в която доходите намаляват.

„Това са статистически значими спадове“, каза Роб Уилсън, президент на Employco USA и експерт по тенденциите в заетостта, в имейл. „Въпреки че много хора побързаха да защитят спада през 2020 г. в резултат на пандемията от COVID-19, фактът, че доходите на американците продължават да намаляват дори сега, е много тревожен.“

Заплатите не се справят с инфлацията, което води до спад в доходите, добави той.

Американците от азиатски произход имат най-висок среден доход на домакинство, почти $109 000, докато чернокожите американци имат най-ниската, около $53 000.

—С доклад на Associated Press.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР