Милионерът и технологичен предприемач Илън Мъск сподели снимки и видеоклипове

...
Милионерът и технологичен предприемач Илън Мъск сподели снимки и видеоклипове
Коментари Харесай

Има ли смисъл от подводницата на Мъск за спасяване на децата в Тайланд?

Милионерът и софтуерен бизнесмен Илън Мъск показа фотоси и видеоклипове от железна капсула, която може да помогне за спасяването на групата момчета, блокирани в пещера в Тайланд.

Снимките, споделени в акаунта на Мъск в Twitter, демонстрират група, която тества устройството в басейна на гимназия в Лос Анжелис, написа nauka.offnews.bg.

Мъск заяви в неделя вечер, че " подводницата ", по-скоро " миниподводницата " е на път за Тайланд и ще дойде след към 17 часа.

" Надявам се, да е потребна ", съобщи той за CNN. " Ако не, може би ще бъде в бъдеще. "

Това известие пристигна откакто тайландските управляващи потвърдиха в неделя, че четири момчета са избавени от наводнената пещера, откакто 12 деца от футболен тим и техния треньор прекараха 15 дни в пещерата.



Осем момчета и треньорът им остават в клопката, а тестването бе следено от близко от медиите от целия свят.

Мъск, който ръководи няколко компании в Калифорния, в това число SpaceX и Tesla, съобщи в петък, че негови инженери ще пътуват до Тайланд, с цел да преценяват по какъв начин биха могли да оказват помощ.

Той заяви, инженерите са решили да построят " дребна, с детски размер, подводница ", употребявайки огромна сребърна тръба, предопределена да бъде прикрепена към ракетата на SpaceX Falcon 9.

Тръбата е в действителност тясна. Някои схеми демонстрират, че в пещерата има проход, който се стеснява до 38 см в най-тясната точка.

" Попитахме Мъск, дали цилиндърът в действителност ще се може да премине през такова малко пространство и той отговори в Twitter, че цилиндърът е 31 см необятен ", отбелязва Аrs Тechnica.

Тръбата е явно прекомерно тясна, с цел да се побере възрастен, само че може би е задоволително огромна за младежите.

В коментар под публикацията за устройството в Аrs Тechnica сертифициран за работа в пещери водолаз и участник в избавителен екип изрича подозрение за успеваемостта за сходна капсула.   

Според него ще бъде " доста мъчно да се употребява това нещо в пещера с ограничавания " и доста елементарно може гмуркачите да се наранят съществено, пробвайки се да маневрират с тръбата. Особено в случай че, както оповестяват медиите, че има бурни водни течения и в условия на слаба или липса на видимост. Също по този начин би било изтощително за водолазите.

" Пещерното гмуркане не е като водолазното гмуркане навън ".

" Без да знам повече за настоящите условия освен това избавяне, не виждам съвсем никакви преимущества за потреблението на това в една действителна пещера пред това, което гмуркачите вършат в този момент " - заключава експертът. " Не знам доста от тази история, само че се чудя дали някакви същински пещерни водолази са взели участие в създаването на това нещо или това е различен образец за актуалния свят на технологии, които се създават без да се знае какво не се знае ".
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР