Милиардите, които харчим за здравеопазване, трябва да бъдат публични средства,

...
Милиардите, които харчим за здравеопазване, трябва да бъдат публични средства,
Коментари Харесай

Андрей Марков: С какво ще лекуваме пациентите, ако всичко отиде за заплати?

Милиардите, които харчим за опазване на здравето, би трябвало да бъдат обществени средства, сподели той

Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ, Медицинска федерация "Подкрепа " и Националната браншова стопанска камара на търговците - дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов контракт в бранш "Здравеопазване ", с който се регламентира нарастване на главните хонорари в бранша.

Това е следващата поръчка за промяна в опазването на здравето - по какъв начин ще се отрази на системата?

"Много мъчно вървят договарянията. Много са незнайните, трудностите пред поспиването на подобен анекс. Много са неточностите, които са подадени до сегашния миг. Имаме погрешно сложени въпроси и надлежно погрешно готови отговори за решение на казуса. Абсурдно е да търсим е в Национален рамков контракт правила за образуване на работна заплата на организациите, които продават здравни услуги на НЗОК ", сподели зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков в студиото на.

Той акцентира, че в международната процедура не съществува сходна технология.

"Знаем, че политиците се нуждаят от усмиряване на публичното мнение или работещите в системата, само че със същата тази техника, която ползват, слагат в доста тежка обстановка пациентите. В момента казусът не са работещите в системата, огромният проблем продължава да са пациентите и високата смъртност в страната ", добави Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има тежко несъгласие сред нарастването на клиничните пътеки и упованията да се усъвършенства опазването на здравето.

"Забравихме къде остава здравето. Знаем, че концепцията на българското държавно управление е да изкорени до дъно корупцията и тежките корупционни практики. Но едно сходно решение освен няма да докара до решение на този въпрос, само че и ще го задълбочи, тъй като няма да останат средства за лекуване на пациентите. С какво ще бъдат лекувани, в случай че ние нарастването го изразходваме напълно за нарастване на заплатите, а не покрием разноските за електрическа енергия, разноски за храна пациенти и лекарства ", попита той.

И е безапелационен, че ще се утежни лекуването и ще се върнем към корупционните практики - носене на медикаменти по джобовете, консумативи, закупени на черно, храна в бурканчета.

"Пациентите ще търсят метод да бъдат лекувани, те имат потребност от това. Дисбалансът в клиничните пътеки е станал като догадка, поощрявана от работещи в системата, за да получат повече средства. В Европейски Съюз за предпочитани разноски страната дефинира тези разноски, които вземат решение проблемите на най-значимите за популацията болести и най-смъртоносните ", разясни зам.-председателят на Българската болнична асоциация.

Той акцентира, че би трябвало да се вземат ограничения, които да подсигуряват оцеляването на нацията ни.

"Ако България продължава да заделя минимум пари за здраве, няма за какво да се учудваме, че имаме най-висока смъртност в Европейски Съюз. Ние си плащаме с доста висока цена. Милиардите, които харчим за опазване на здравето, би трябвало да бъдат обществени средства, в случай че желаеме да имаме взаимност. Няма потребност с политически решения да се закриват лечебни заведения ", добави Андрей Марков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР