Милиарди долари държавни помощи за стабилизиране на икономиката в САЩ

...
Милиарди долари държавни помощи за стабилизиране на икономиката в САЩ
Коментари Харесай

Ковид измама в САЩ за стотици милиарди долари

Милиарди долари държавни помощи за стабилизиране на стопанската система в Съединени американски щати по време на пандемията от ковид са отишли при измамници. Според следствие на Асошиейтед прес става въпрос за над 400 милиарда $, което съставлява 10 % от общо отпуснаните 4 трилиона и 200 милиарда от американското държавно управление. Очакванията са сумата, отишла при изманици, да се окаже даже още по-висока, защото проверяващите органи работят по хиляди сигнали и евентуални схеми за злоуппотреби.

Като  " най-голямата машинация в американската история ” определя Асошиейтед прес източването на помощите. Повечето от схемите са колкото дръзки, толкоз и обикновени, като да вземем за пример потреблението на данни на умряли хора. От пропуските в системата са се възползвани надалеч освен незаконни банди - и даже пандизчии, само че и елементарни хора, дори и религиозни водачи. Разследващият публицист от Вашингтон Брендън Блок изяснява:



 

" Едно от слабите звена бяха банките, чиято задача беше раздаването на над един милиард $ под формата на заеми за бизнеса. Тези пари трябваше да оказват помощ на компаниите да не банкрутират при започване на пандемията, когато имаше насилствени затваряния. Голяма част от тези пари бяха отпуснати доста бързо - единствено за няколко седмици през април и май на 2020 г. Говорим за извънредно огромна сума разпределена за доста малко време. Законодателите бяха решили, че скоростта е приоритет и защото това бяха държавни пари банките нямаха тласък да подсигуряват, че кредитополучателите, кандидатствали за тези заеми, дават отговор на изискванията, както би било в случай че ставаше въпрос за пари на банката. В резултат е имало доста очебийни съмнителни обстоятелства, които са били пропснати. В доста случаи да вземем за пример фирмите са били фиктивни или изобщо не са съществували. Има даже случаи на подадени непопълнени документи, чиито податели са били утвърдени. ”

Как тъкмо се записват измамите и до каква степен технологиите играят роля в лъжливите схеми? Редакторът във " Фобрс ” и данъчен съветник в адвокатската компания " Уайт и Уилямс " във Филаделфия Кели Филипс Ерб:



 

" Преразглеждат се данъчните заявления. Например, в случай че преди на година си правил по 100 000 $, а през пандемичната година внезапно преходите ти скачат петкратно и по тази причина ти би трябвало заем или пък си имал двама чиновници, само че по време на пандемията си споделил, че имаш 100 - това са отклонения и те са засечени с помощта на разбор на огромни бази данни. Технологиите интензивно се употребяват за сходни разбори. Смятам, че технологиите услесниха доста осъществяването на измами, тъй като документи се подправят по-бързо, през интернет са били основани компании, за които се е твърдяло, че са съществували от дълго време. Интернет и технологиите предоставиха благоприятни условия за по-бързи измами и за прикриването им за по-дълго време. "

Това е първият случай в американската история, в който толкоз доста пари са влети в стопанската система толкоз бързо. И затова дори неточност от един %, за каквато оповестява Федералната данъчна работа, възлиза на съвсем 8 милиарда $, отишли при " хора, неотговарящи на критериите ”. А администрацията за дребния бизнес е раздала сред март и юли 2020 година заеми за общо 169 милиарда $.  

" Разговарях с индивида, отпред на комисията за федерален контрол, която беше основана от Конгреса да търси парите и той сподели, че съгласно изчисленията общата сума, отишла в неправилни ръце, може са надвиши 100 милиарда $, което е почти еквавивалентно на размера на българската стопанска система. Когато разговарях с ръководителя на федералната комисия за контрол той ми изясни, че една от аргументите заради която към момента не знаят тъкмо какъв брой пари са откраднати, е, че федералната организация, ръководела раздаването на парите - административната конструкция за дребния бизнес, в началото е отказала да показа данните за това кой е получил заеми. Тази организация беше дадена на съд от група от публицисти и тогава арбитър я принуди да оповести тази информация ”, споделя Брендън Блок. 

Случаите на машинация включват даже обири на самоличности и бандити в чужбина:

" Официална информация какъв брой пари са изтекли в чужбина към момента няма, а единствено медийни изявления за това. Тук, във Вашингтон беше обявено за нарушител, който се оказа политик от Нигерия. Той е откраднал хиляди самоличности на американски жители и е употребявал данните, с цел да кандидатства за помощи за безработни в редица щати, само че най-много във Вашингтон. Дори американското държавно управление не знае цялостният мащаб на измамата. На над 2000 души са повдигнати обвинявания за измами, свързани с помощи за справяне с пандемията от коронавирус. Има издадени неоправдателни присъди, само че по-голямата част от случаите към момента се гледат в съда, процесът е много муден. В щата Вашингтон, където пребивавам аз, най-строгото наказване досега е осем години затвор за мъж за съучастничество в скица, при която са източени над един милион $. Когато става въпрос за дребни суми най-често се постанова пробация. Ако обаче измамите са многократни присъдите са от по няколко години затвор. ”
Въпреки че в медийни изявления се оповестява, че пари, предопределени за икономическо възобновяване след пандемията, са изтекли даже към преснтъпни организации в Китай и Русия, публично удостоверение за сходно нещо към момента няма, споделя Кели Филипс Ерб и обяснава някои от отрицателните последствия на всеобщите акции против измамниците:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР