Милиардерът Тери Гоу, основател на основния доставчик на електроника за

...
Милиардерът Тери Гоу, основател на основния доставчик на електроника за
Коментари Харесай

Милиардер влиза в президентската надпревара в Тайван

Милиардерът Тери Гоу, създател на главния снабдител на електроника за " Епъл " (Apple) - " Фокскон " (Foxconn), разгласи, че влиза в конкуренцията за президент на Тайван като самостоятелен претендент за изборите през януари следващата година, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Гоу се отдръпна от поста на президент на " Фокскон " през 2019 година и същата година разгласи, че ще се кандидатира за президент на страната, само че след това отпадна, откакто не съумя да завоюва номинацията за поста на главната тайванска опозиционна партия Гоминдан (Китайската национална партия), която по традиция залага на тесните връзки с Китай.

По-рано тази година той направи втори опит да бъде повдигнат за претендент от ГМД за изборите за държавен глава, само че вместо него партията избра Хоу Юй, кмет на Нов град Тайпе. 

През последните няколко седмици Гоу направи обиколка из Тайван, провеждайки срещи в духа на предизборна акция, като по този метод подхрани слуховете, че ще се яви на изборите като самостоятелен претендент.

" По време на своето ръководство през последните към седем години в интернационален проект Демократическата прогресивна партия докара Тайван до ръба на войната. В народен проект вътрешната политика на държавното управление изобилства от неточности ", съобщи Гоу, като добави, че е настъпила " ерата на властта на бизнеса ".

" Дайте ми четири години и аз давам обещание, че ще донеса 50 години мир в Тайванския пролив и ще изградя най-дълбоката основа за взаимно доверие от двете страни на протока ", сподели той в послание към тайванските гласоподаватели.

" Тайван не би трябвало да се трансформира в Украйна и аз няма да разреша Тайван да се трансформира в последваща Украйна ", акцентира още той.

Главната тематика на неговите предизборни прояви беше, че единственият метод да се избегне война с Китай, който счита Тайван за своя територия, е Демократическата прогресивна партия (ДПП) да се отдръпна от властта.

Съгласно изборните правила до 2 ноември тази година Гоу би трябвало да събере близо 300 000 подписа на гласоподаватели, с цел да бъде позволен до изборите като самостоятелен претендент.  Централната изборна комисия ще направи инспекция на подписката и ще разгласи резултатите до 14 ноември.

Вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай, претендент за президент на ръководещата ДПП, е любимецът за продобиване на президентските избори поради известността си съгласно социологическите изследвания.

Бившият кмет на Тайпе Ко Въндзи, претендент на Тайванската национална партия, като цяло е втори в изследванията, до момента в който Хоу е трети, с огромна разлика.

В духа на посланието си за единение Гоу прикани през днешния ден Ко и Хоу да седнат с него и да обсъдят проект за сливане на силите, с цел да завоюват изборите против ДПП.

ГМД изрази " голямо страдание " за кандидатурата на Гоу и на собствен ред го прикани да поддържа претендента на партията Хоу. Китай таи особена злост към Лай заради направените от него в предишното мнения, че работи за идеята на тайванската самостоятелност - тематиката е алена линия за отношението на Пекин, показва Ройтерс.

ДПП слага преди всичко отделянето на независим Тайван от Китай, само че нейното държавно управление редовно излиза с предложение за диалози с Китай, което среща отпор.

Изборната конкуренция е планувана във време на нараснало напрежение сред Тайпе и Пекин, като Китай постоянно организира военни учения покрай острова в проява на претенциите си на суверен.

Запитан за спора на ползи с оглед това, че е мажоритарен акционер в огромния вложител в Китай " Фокскон ", Гоу разгласи, че има намерение да " пожертва " персоналните си активи, ако бъде нападнат по тази линия.

" Никога не съм бил следен от Китайската национална република. Не последвам нейните указания ", сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР