Милиардерът и бивш министър-председател на Чехия Андрей Бабиш, обвинен в

...
Милиардерът и бивш министър-председател на Чехия Андрей Бабиш, обвинен в
Коментари Харесай

Обвиненият в корупция Бабиш ще се кандидатира за президент на Чехия

Милиардерът и някогашен министър-председател на Чехия Андрей Бабиш, упрекнат в машинация, съобщи публично, че ще се кандидатира на президентските избори следващата година.

Бабиш, който беше министър председател сред 2017 година и 2021 година, е обвиняем поради хипотетичното му присъединяване в машинация със дотации от Европейски Съюз на стойност 2 млн. $.

" Ще се кандидатирам за поста президент на Чешката република ", съобщи 68-годишният роден в Словакия народен представител във Фейсбук.

Понастоящем той е ръководител на опозиционното популистко придвижване АНО, което едвам не загуби парламентарните избори предходната година от трипартийната дясноцентристка коалиция, ръководена от сегашния министър председател Фиала.

Бабиш е упрекнат, че е извадил фермата си " Щъркелово гнездо " южно от Прага от своя разрастващ се холдинг за храни, химикали и медии Agrofert, с цел да я направи позволена за приемане на дотация, изплащана на дребни компании през 2007 година Бабиш е петият най-богат човек в Чешката република.

Фиала съобщи в Туитър, че Бабиш просто търси имунитет с кандидатурата си за президент. Изборите ще се проведат през януари.

Съгласно чешката конституция президентът не може да бъде преследван, до момента в който извършва длъжността си.

Според социологическите изследвания главният противник на Бабиш в президентската конкуренция ще бъде някогашният армейски военачалник Петр Павел, който ръководеше Военния комитет на НАТО в интервала 2015-2018 година

Победителят в изборите ще размени досегашния ляв деец Милош Земан, който не може да се кандидатира още веднъж, откакто изкара два петгодишни мандата от 2013 година насам./БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР