Милиардерът и акционер във виетнамския автомобилен стартъп VinFast Фам Нат

...
Милиардерът и акционер във виетнамския автомобилен стартъп VinFast Фам Нат
Коментари Харесай

Най-богатият човек във Виетнам инвестира $2 милиарда за да продава коли в САЩ

Милиардерът и акционер във виетнамския авто стартъп VinFast Фам Нат Вуонг е сложил сериозна цел пред компанията си - да навлезе на автомобилния пазар в Съединени американски щати, съобщи Bloomberg. Ако я реализира, основаният преди половин година автопроизводител ще успее да осъществя нещо, което даже и Toyota и Hyundai не са съумели - да продават на големия американски пазар в ранния стадий от развиването си.

Вуонг е оповестил, че желае да стартира продажбите на електрически автомобили в Съединени американски щати към 2021 година и че е подготвен да заложи 2 милиарда $ от личното си благосъстояние за задачата. Към тази година то се прави оценка от Forbes на 9,1 милиарда $ и е насъбрано посредством първокласни хотели и други недвижимости във Виетнам.

Ако предприемачът влага тази сума, той на процедура ще удвои капитала на VinFast, която към този момент стартира доставките на няколкото модела от портфолиото си - седана LUX A 2.0 (на снимката), SUV-то LUX SA 2.0 и дребната градска кола Fadil. Първите две са основани надлежно на BMW 5 (S10) и BMW X5 и се доставят с мотори, създадени под лиценз на немския колос, а Fadil е на основата на Opel Karl.

" Крайната ни цел е да създадем интернационален бранд ", споделя 51-годишният магнат в изявление. " Това ще е доста сложен път и ще би трябвало да поставим доста старания. Но има единствено един вероятен път пред нас. "

За да набере средства за финансирането на начинанието, Вуонг към този момент продаде част от акциите си в конгломерата Vingroup и се чака да продаде още до 10% от него. Той персонално има 49% от VinFast, а Vingroup държи останалите 51%. Същевременно Вуонг посредством своята Vietnam Investment Group има 31,6% от Vingroup.

Историята демонстрира, че е много мъчно новосъздадените азиатски автомобилни компании да пробият отвън родните си страни. Индийската Tata и малайзийската Proton за момента не съумяват да намерят прекалено много клиенти в чужбина, което не е учудващо поради конкуренцията от доста открити компании.

Дори и китайските компании, които също желаят да навлязат в областта на електрическите автомобили и които имат финансиране от милиарди, за момента изпитват компликации да генерират облага. Сред тях са най-големият производител на електрически коли BAIC BluePark New Energy, която предвижда загуба до края на актуалната година, и NIO, която също единствено натрупа загуби.

Очаква се първият елемтромобил на VinFast да бъде създаден в края на идната година. Вуонг се надява износът за Съединени американски щати, Европа и Русия да може да започва към 2021 година " Ще отнеме време, преди компанията да може да се конкурира сполучливо в Съединени американски щати, който е най-тежкият авто пазар на света ", разяснява Майкъл Дън от консултантската компания ZoZo Go. " Там е нужен стабилен бранд. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР