Милиардерът и акционер във виетнамския автомобилен стартъп VinFast Фам Нат

...
Милиардерът и акционер във виетнамския автомобилен стартъп VinFast Фам Нат
Коментари Харесай

Най-богатият човек във Виетнам инвестира $2 милиарда за да продава коли в САЩ



Милиардерът и акционер във виетнамския авто стартъп VinFast Фам Нат Вуонг е сложил сериозна цел пред компанията си - да навлезе на автомобилния пазар в Съединени американски щати, съобщи Bloomberg. Ако я реализира, основаният преди половин година автопроизводител ще успее да осъществя нещо, което даже и Toyota и Hyundai не са съумели - да продават на големия американски пазар в ранния стадий от развиването си.

Вуонг е оповестил, че желае да стартира продажбите на електрически автомобили в Съединени американски щати към 2021 година и че е подготвен да заложи 2 милиарда $ от личното си благосъстояние за задачата. Към тази година то се прави оценка от Forbes на 9,1 милиарда $ и е насъбрано посредством първокласни хотели и други недвижимости във Виетнам.
 VinFast толкоз желае да излезе на автопазара във Виетнам, че продава колите си на загуба
Тази компания толкоз желае да излезе на автопазара във Виетнам, че продава колите си на загуба

Производителят е уверен, че в страната има голям капацитет за развиване на промишлеността

Ако предприемачът влага тази сума, той на процедура ще удвои капитала на VinFast, която към този момент стартира доставките на няколкото модела от портфолиото си - седана LUX A 2.0 (на снимката), SUV-то LUX SA 2.0 и дребната градска кола Fadil. Първите две са основани надлежно на BMW 5 (S10) и BMW X5 и се доставят с мотори, създадени под лиценз на немския колос, а Fadil е на основата на Opel Karl.

" Крайната ни цел е да създадем интернационален бранд ", споделя 51-годишният магнат в изявление. " Това ще е доста сложен път и ще би трябвало да поставим доста старания. Но има единствено един вероятен път пред нас. "

За да набере средства за финансирането на начинанието, Вуонг към този момент продаде част от акциите си в конгломерата Vingroup и се чака да продаде още до 10% от него. Той персонално има 49% от VinFast, а Vingroup държи останалите 51%. Същевременно Вуонг посредством своята Vietnam Investment Group има 31,6% от Vingroup.

Историята демонстрира, че е много мъчно новосъздадените азиатски автомобилни компании да пробият отвън родните си страни. Индийската Tata и малайзийската Proton за момента не съумяват да намерят прекалено много клиенти в чужбина, което не е учудващо поради конкуренцията от доста открити компании.
 Виетнам е идната цел на Тръмп в комерсиалната война
Коя страна е идната цел в комерсиалната война на Тръмп

Страната печели от спора сред Съединени американски щати и Китай, само че може да стане губеща

Дори и китайските компании, които също желаят да навлязат в областта на електрическите автомобили и които имат финансиране от милиарди, за момента изпитват компликации да генерират облага. Сред тях са най-големият производител на електрически коли BAIC BluePark New Energy, която предвижда загуба до края на актуалната година, и NIO, която също единствено натрупа загуби.

Очаква се първият елемтромобил на VinFast да бъде създаден в края на идната година. Вуонг се надява износът за Съединени американски щати, Европа и Русия да може да започва към 2021 година " Ще отнеме време, преди компанията да може да се конкурира сполучливо в Съединени американски щати, който е най-тежкият авто пазар на света ", разяснява Майкъл Дън от консултантската компания ZoZo Go. " Там е нужен стабилен бранд. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР