Милиардерът, чешкият премиер Андрей Бабиш оцеля след гласуването на вот

...
Милиардерът, чешкият премиер Андрей Бабиш оцеля след гласуването на вот
Коментари Харесай

Чешкият премиер Бабиш оцеля след вота на недоверие

Милиардерът, чешкият министър председател Андрей Бабиш оцеля след гласуването на избор на съмнение, макар че е изправен пред обвинявания в корупция, угриженост на Европейски Съюз за вероятни спорове на ползи и всеобщи манифестации, изискващи оставката му. Опозицията не съумя да събере нужните 101 гласа в 200-членния парламент, с цел да смъкна кабинета. " 85 депутати гласоподаваха „ за “ съмнение в кабинета и 85 гласоподаваха „ срещу ", съобщи депутатът Яна Чернохова, след 17-часовата сесия.


Само 170 депутати гласоподаваха, а останалите 30 отсъстваха или се въздържаха от гласоподаване.

Движението на Бабиш АНО води малцинствена коалиция със социалдемократите (CSSD), като разчита на неофициална поддръжка от комунистите за парламентарно болшинство от 108 места в 200-членния парламент.

CSSD гласоподава в поддръжка на Народното събрание, а комунистите се въздържаха.

64-годишният Бабиш, роден в Словакия, който сътвори благосъстоянието си като създател и притежател на разрастващия се холдинг „ Агроферт “ за храни, химикали и медия, попадна под обстрел за хипотетични покупко-продажби на мрачно. Той се сблъсква с полицейски обвинявания по отношение на измами в Европейски Съюз за дотацията от 2 милиона евро (2,25 милиона долара) и одита на Европейски Съюз за неговата двойнствена роля като политик и бизнесмен.

Твърди се, че Бабиш е служил като сътрудник на комунистическата загадка полиция през 80-те години, когато някогашна Чехословакия е зад Желязната завеса.

Бабиш изрично отхвърля всевъзможни нарушавания, като упорства, че одитът на Европейски Съюз съдържа „ неточности “ и характеризира другите изказвания като „ акция за очерняне “.

" Вотът не е толкоз за държавното управление, що се касае за мен ", сподели Бабиш пред законодателите в сряда вечерта, когато стартира сесията. " Наистина не разбирам. Това е опит да се дестабилизира страната ни, това е срещу ползите на нашите жители ", добави той. " Аз съм министър председателят на всички чешки жители, водя война, с цел да пазя техните ползи... Не знам кой може да ме упреква за нещо ", сподели той, като добави, че се надява кабинетът да приключи четиригодишния си мандат.

е обект на всеобщи манифестации след назначението през април на министъра на правораздаването Мари Бенесова, считана за съдружник, който би могъл да замете обвиняванията против Бабиш под килима.

Повече от 250 000 души се събраха в Прага в неделя, призовавайки Бабиш да подаде оставка в най-големия митинг в Чешката Република след рухването на комунизма през 1989 година.

Въпреки безредиците, АНО, разказана от критиците като партия от един човек, е отпред в социологическите изследвания с 30% поддръжка и завоюва изборите за Европейски парламент през май.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР