Мили казва, че Тръмп е проявил неуважение към американските военни с коментар за екзекуцията

...
Напускащият поста председател на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили
Коментари Харесай

Напускащият поста председател на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили вярва, че неотдавнашното предположение на бившия президент Доналд Тръмп, че той заслужава да бъде екзекутиран след разговор с китайски генерал по време на тежките последни месеци на поста на Тръмп, е част от по-широк удар срещу американската армия от бившия й командир в главен.

Говорейки с Нора О'Донъл от CBS в клип „60 минути“, публикуван в сряда, Мили – който също каза, че „ще предприеме подходящи мерки“, за да гарантира личната си безопасност и безопасността на семейството си след забележката на бившия президент – не изрази съжаление за усилията му да увери своя китайски колега относно стабилността на САЩ по време на усилията на Тръмп да остане на поста. В публикация на Truth Social миналата седмица Тръмп каза, че комуникациите по обратния канал от Мили представляват „предателски акт“, който е „толкова нечуващ, че в минали времена наказанието би било СМЪРТ!“

Това е обезпокоителна забележка, дори по стандартите на обичайната подстрекателска реторика на Тръмп и спорните отношения между двамата мъже, и е особено разтърсваща в момент, когато Тръмп е категоричният фаворит за републиканската номинация за президент.

„Колкото тези коментари са насочени към мен, те са насочени и към институцията на армията. И има 2,1 милиона от нас в униформа“, каза Мили пред CBS. „И американският народ може да го отнесе до банката, че всички ние, всеки един от нас, от личен до генерал, сме лоялни към тази конституция и никога няма да й обърнем гръб, каквото и да става. Каквито и да са заплахите, каквото и унижението, каквото и да е.”

„Ако сме готови да умрем за този документ, ако сме готови да се разгърнем в битка, ако сме готови да загубим ръка, крак, око, за да защитим и подкрепим и защитим този документ и защитим американците хора, тогава ние също сме готови да живеем за това.

Попитан от О’Донъл дали има „нещо неподходящо или предателско“ в контакта с Китай, Мили отговори: „Абсолютно не. Нула. Нито един."

Мили направи две обратни обаждания до висшия генерал на Китай Ли Зуочен, които бяха разкрити в „Опасност“, книгата от 2021 г. на журналистите Боб Удуърд и Робърт Коста. През октомври 2020 г., когато разузнаването предполага, че Китай вярва, че САЩ ще ги атакуват, Мили се опита да успокои Ли, като го увери, че САЩ не обмислят удар, според книгата. Мили се обади отново два дни след бунта на 6 януари в Капитолия на САЩ, за да каже на Ли, че САЩ са „100 процента стабилни“, въпреки че „нещата може да изглеждат нестабилни“.

Действията на Мили предизвикаха остри критики от Тръмп и неговите съюзници, включително призиви за оставката на Мили и той да бъде съден за държавна измяна. Генералът защити поведението си през последните дни на администрацията на Тръмп, като каза, че взаимодействието му не само е било подходящо, но и че много високопоставени служители на Тръмп са знаели, че това се е случило.

Мили, който ще се пенсионира в края на тази седмица, каза на О’Донъл, че не се тревожи за безопасността си въпреки неотдавнашните забележки на Тръмп.

„Имам адекватни предпазни мерки“, каза той. „Иска ми се тези коментари да не бяха направени, но бяха. Ще вземем подходящи мерки, за да гарантираме моята безопасност и безопасността на семейството ми.

Намесата на Тръмп срещу Мили предизвика критики в четвъртък от собствения му вицепрезидент Майк Пенс, който самият е бил обект на безразличието на Тръмп към безопасността на най-близките му съветници.

„Няма призив за такъв език, насочен към някой, който е носил униформата на Съединените щати и е служил с отличие“, каза Пенс пред Фил Матингли в „CNN This Morning“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР