Мили живи сънародници! В празнично-ваксинизационно време сме и съществува голям

...
Мили живи сънародници! В празнично-ваксинизационно време сме и съществува голям
Коментари Харесай

Българската мечта: беден и прост с чекмедже и власт

Мили живи сънародници! В празнично-ваксинизационно време сме и съществува огромен късмет да се случат някои чудеса. Затова и аз като всички вас, съм отправил няколко молебствия към стареца с шейната и елените. За две неща съм помолил.
Първото е да съм елементарен. Не просто елементарен, а доста елементарен. Нали помните тези крилати думи: Аз съм елементарен и вие сте елементарни, по тази причина се разбираме.

Друго може да не помня, само че този закон на премиера съ си го записал. Умните дето стачкуват, какво реализираха? Нищо. Пак Бойко ни ръководи. Простият човек в България има най-големи шансове в политиката. Вижте ги: Караянчева, Захариева, Каракачанов, Симеонов, Сачева, Дани Кирилов… Да изреждам ли още? Кариера направиха. Томислав, подсказва ми вътрешния глас, бил мозъкът на ръководството. Глупости и легенди. Ако беше интелигентен Бойко щеше ли да го държи до себе си, бе? Щеше ли да гледа като риба на изсъхнало, изправен до него на онази язовирна стена? Отдавна е схванал индивидът, че тайната на триумфа е в това да си елементарен и го докарва доста добре. Затова нямаме и няма да имаме още доста време електронно държавно управление. И напълно вярно, тъй като на елементарни хора, защо им е такова комплицирано нещо? Чиновниците къде ще идат? На къра? Нали оттова ги взеха, що да ги връщат.

Втората ми молба – нека не пресилвам, - е да съм безпаричен. Сиромах като Бойко Борисов, който в един от монолозите си сподели: На мен пари не ми трябват. Стига ми къщичката в Банкя. Все едно Шекспир го е написал, нали? Е, сковал и един зайчарник до къщичката, само че като има златни ръце, що да не скове…

А че ръцете му са златни никой не може да отхвърли. Чекмеджето с пачките и кюлчетата не го ли потвърждават? Нютон не може да измисли по-сигурно доказателство!Ами къщичката в Барселона? Ами тези 67 милиона, които Черепа твърди, че е дал на Горанчето за него? Ако не беше правилно, до момента Гешев да го е опровергал, само че той вика: Не разясня обвинени. Не споделя „ не е правилно “, а не разяснява. Схващате ли тънката мисъл? Не подценявайте Гешев и за онази Мата Хари, дето шетала на Бойко из спалнята. Казал, че прокуратурата не могла да открие коя е. И за какво да открива, като я знае? Това е тактика: Не я открива и Мата си мисли, че Гешев не знае коя е, върви си свободно по всички страни, а той я следи на всяка крачка и се прави на умряла лисица - дебне, ще падне ли някоя рибка от алената спортна каруца. Златна рибка, естествено, Гешев други рибки не признава. Тази история занапред ще набъбва. Защото - по този начин приказват хората - не била единствено Мата Хари, а имало още Щирлиц, Розовата Пантера и прочие

Затова бленувам да съм елементарен и безпаричен като Бойко. Ще обикалям с джипката и ще разпределям пари, а някоя като Севдето ще ме снима какъв брой съм готин и какъв брой доста народа ме обича. Вечер със Севдето ще си приказваме край камината за автомагистрали и конекторни връзки, за курса на златото и съветския газ, а дървата ще пукат палаво в камината и ще ни обгръща топлота. Виелиците и митингите няма да ме плашат, нито някакъв оранжев код, тъй като ще съм обкръжен от националната обич. Българската национална обич признава единствено простите и бедните като Бойко, а не всякакви дето четат Киркегор и Ницше – от мен да го знаете. Не че не знаете, де. От друга страна една мисъл не ми дава мира: Ами в случай че всички си пожелаят същото?

Достоевски написа: Парите са още по-подли и ненавиждани, тъй като дават даже гений. За цялостен живот могат да го дадат.

Някога фантазия ни беше комунизма. След това пристигна американската фантазия. От десетина години обаче настояща е българската фантазия - безпаричен и елементарен с чекмедже и власт. Мацките се лепят на такива.

Д-р Димитър Попкутуев

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР