Мили деца, отдали сте се на изкуството и това е

...
Мили деца, отдали сте се на изкуството и това е
Коментари Харесай

В къща “Стамболян“: Балетът и живописта на Ди Киро в една магична симбиоза

„ Мили деца, отдали сте се на изкуството и това е доста хубаво, само че и доста отговорно. Изисква както доста труд и гений, по този начин и любознание ”. С тези думи балетният възпитател Русалия Кирова се обърна към деца от Художествената гимназия по време на откриването на галерия с картини на огромния Димитър Киров в къщата „ Верен Стамболян ”.
Прочетете още
По традиция на всеки Димитровден маестрото показваше творбите си, а брачната половинка му я продължава и до през днешния ден в негова памет.

Бъдещите наследници на Ди Киро дружно с преподавателите си Илиана Манукова и Полина Станчева разгледаха експозицията и се любуваха на разказите на Русалия.

„ Важно е да умеем да се любуваме на всички изкуства. Като се върна обратно във времето, в Пловдив живеехме всички дружно – актьори, музиканти, художници. Събирахме се в Народния спектакъл, гледахме спектакли, слушахме концерти. Бяхме на всички места. Дори се хранехме дружно в стола всеки ден. Изкуството ни въодушевяваше и говорехме доста за изкуство, дори когато се и забавлявахме ”, върна обратно лентата Кирова.

Русалия дружно с уредника  на непрекъснатата експозиция на Ди Киро (която се обитава в къщата „ Стамболян ”) Ангелина Рангелова показаха пред  гостите на откриването картини, подбрани от ателието на маестрото. Те са от разнообразни интервали в творчеството на художника.

Едната картина е автопортрет на Димитър Киров, който е рисувал през 1981 г.  Друга пък е запазила облика на Русалия Кирова, рисувана от маестрото през 1967 година

Останалите работи са отдадени на едно от обичаните изкуства на майстора – балета. „ La dansen ”, „ Allegro ”, „ Grande jete ”, „ Variasion ”, „ Пициката ”, „ Балерината ”, „ Асажио ” демонстрират хубостта на танца през креативния взор на художника.

„ Той стартира да рисува балет, откакто пристигна при мен в Москва, където бях изпратена на двугодишно образование при велики актьори като Мая Плисецкая. Гледаше всеки театър и рисуваше. Димитър Киров обичаше и музиката. Рисуваше на фона на музика. Когато рисуваше присъщите си разпятия, слушаше Бах, в други моменти обичаните Бетовен и Рай Чарлс ”, описа още Русалия Кирова.

Изложбата „ Музата балет ” може да бъде прегледана от 26 октомври до 11 ноември.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР