Милена Драгийска отчете приноса на Лидл България за продажбите на

...
Милена Драгийска отчете приноса на Лидл България за продажбите на
Коментари Харесай

Близо 40 български фирми продават стоки за 30 млн. лв. в магазини на "Лидл" зад граница

Милена Драгийска регистрира приноса на " Лидл България " за продажбите на български артикули зад граница

През 2012 година осем български производители с 12 продукта вършат първите си задгранични продажби посредством " Лидл България " в магазините на веригата в прилежаща Румъния. През 2018 година компаниите са 36, а " Лидл " страните ", в които се продават 109 български продукта, са 20.

За седем месеца през 2019 година (от март, когато е началото на финансовата година за групата " Лидл " - до септември) 112 продукта на 36 български компании се продават в 22 страни. Това заяви Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ", по време на специфична конференция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Стойността на изнесените артикули също пораства – от 11 млн. лева през 2016 на 24 млн. лева за седем месеца през тази година. Очакванията са за цялата 2019 година износът да надвиши 30 млн. лева

Топ пазари и артикули

През 2018 година Румъния е най-големият пазар за български артикули в задгранични магазини на " Лидл " (39% дял от износа в обем). Следват Германия (19%), Гърция (18%), Полша (10%), Хърватия (3.5%). През тази година в топ 5 на пазарите вместо Хърватия влиза Сърбия (7%), където преди по-малко от година бяха открити магазини от веригата, в това число и благодарение на " Лидл България ", разгласи Милена Драгийска.

В топ 4 на продуктите от български производители, които се продават в магазини на " Лидл " в чужбина, през 2018 година влизат самун (21% дял в обем), олио (15%), оризови артикули (9%), замразени храни – изключително банички с разнообразни пълнежи (9%). През тази година олиото е изместено от захарни произведения, а хлябът, оризовите артикули и замразените храни усилват каузи си в размер.

Оценки на сътрудници

" Работим с Lidl от 2010 година, когато започнахме с 14 продукта, а през днешния ден към този момент сме с 40. За шест години износът ни посредством " Лидл " набъбна с 13% в стойност, а за първото шестмесечие на тази година – 23% от оборота ни е през износа за магазини на групата " Лидл ", заяви Поли Димова, шеф " Продажби " на групата " Симид ".
Компанията продава зад граница опакован самун и пресни хлебни произведения, в това число и зеленчуков самун, който стана " Продукт на годината " за 2018. " Всички хлебни произведения в магазините на веригата са без хидрогенирани мазнини ", посочи Милена Драгийска.

Производителят на сурови плодови биобарчета " Смарт органик " също е сътрудник на " Лидл България ". Съвместната активност с комерсиалната верига стартира през 2015 година с четири продукта и оборот от към 40 хиляди лева През 2018 година е изработен първият фирмен експорт посредством " Лидл " на един артикул за една страна. През тази година обаче три продукта, създадени от " Смарт органик ", се продават в 12 страни в 5443 магазина на веригата, а предстоящите планирани резултати са за 50% растеж на износа в размер.

Продажбите на биобарчета са под личната марка на веригата Alesto, създадена взаимно сред специалисти на " Лидл България " и " Смарт органик ". Нещо повече – българският артикул Alesto е позициониран на касите на магазините на " Лидл " в Германия - място, към което се стремят доста снабдители, уточни Драгийска.

" Партньорите ни от " Лидл " имат задача да предизвикват износа на български артикули. Всичко това те вършат с концепцията двете страни – производител и търговец – да имат съвместен интерес, тъй като това е изискване за дълготрайно партньорство ", разяснява Яни Драгов, изпълнителен шеф на " Смарт органик ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР