Микроскопични останки от малцуване биха могли да помогнат да се

...
Микроскопични останки от малцуване биха могли да помогнат да се
Коментари Харесай

Варенето на бира датира от хилядолетия

Микроскопични остатъци от малцуване биха могли да оказват помощ да се разкрие кои праисторически хора са познавали усета на бирата, написа Сайънс Нюз.

Древната бира е сложна за следене, защото доста от химичните й съставки, като алкохол, не се резервират добре. Но нов разбор на актуалното и антично малцуване на житни растения демонстрира, че резултатите на малцуването върху структурата на зърнените кафези могат да датират от хилядолетия. Това микроскопично доказателство би могло да помогне за попълването на археологическите данни за потреблението на бира, предоставяйки взор върху обществените, ритуалните и диетичните функции на тази напитка в праисторическите култури, оповестяват откривателите.

Малцуването, първата стъпка при варенето на бира, ерозира клетъчните стени във външния пласт на зърненото семе, наименуван алеуронов пласт. За да схванат дали изтъняването на клетъчната стена към момента ще се следи в зърна, малцувани преди хиляди години, Андреас Хайс, археоботаник от Австрийската академия на науките във Виена, и сътрудниците му, симулират археологическо предпазване посредством изпичане на малцуван ечемик в пещ. Използвайки сканиращ електронен микроскоп, откривателите следят разредени клетъчни стени на алеурона в получения излишък от малц. Екипът на Хейс разкрил сходен модел на изтъняване в останки от съдове на възраст от 5 000 до 6 000 години в две египетски пивоварни.

След това откривателите инспектирали остатъци от зърно от селища със сходна възраст в Германия и Швейцария. Там не са открити никакви принадлежности, особено свързани с производството на бира. Но остатъците от зърнената основа от съдовете в селищата демонстрират тънки стени на алеуронови кафези, като тези в египетските остатъци – давайки най-старите доказателства за малцуване в Централна Европа, споделят откривателите.

Съд с форма на купа за зърнени култури от населено място покрай Боденското езеро в Германия датира от към 3910 година пр.н.е. Сканираща електронна микроскопична фотография на остатъка разкрива изтъняване на клетъчните стени към алеуроновите кафези което е особено за малцуваните зърна. Изследователите интерпретират това като едно от най-старите доказателства за малцуване в Централна Европа и евентуално най-старото доказателство за варене на бира в района. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР