Микропластмасата може да се разпространи извън замърсените води чрез летящи

...
Микропластмасата може да се разпространи извън замърсените води чрез летящи
Коментари Харесай

Микропластмасите се разпространяват и чрез летящите насекоми

Микропластмасата може да се популяризира отвън нечистите води посредством летящи инсекти, разкрива ново изследване, замърсявайки нови екосистеми и застрашавайки птици и други същества, които се хранят с инсекти.

Учените са захранили с микропластмаса ларви на комари, които живеят във вода, само че са открили, че частиците пластмаса остават вътре в насекомите, откакто те се трансформират в летящи възрастни. Други неотдавнашни изследвания са открили, че половината от ларвите на еднодневките и ручейниците в реките в Уелс съдържат микропластмаса.

Тревогата поради замърсяването с микропластмаса се ускорява бързо, защото се открива във от ден на ден места, а са направени доста малко проучвания за това по какъв начин може да навреди на дивата природа или на хората. Частиците могат да приютяват бактерии или да филтрират токсични химикали. Микропластмаси са откривани в чешмяна вода по света, в големи количества в океаните и морските създания и даже в затънтените швейцарски планини.

" Това е шокираща действителност, че пластмасата замърсява съвсем всяко кътче на околната среда и нейните екосистеми ", съобщи проф. Аманда Калахан от Университета в Рединг, която е водещият създател на новото изследване за комарите, допълвайки: " Напоследък се обърна съществено внимание на пластмасите, замърсяващи нашите океани, само че това проучване разкрива, че то е в нашите висини. "

Новото изследване, оповестено в сп. Biology Letters, употребява комари от типа Culex pipiens, защото те се срещат в целия свят в доста местообитания. Изследователите са разкрили, че ларвите на комарите с ненаситност употребяват флуоресцентни микропластмасови частици, които са с размер 0,0002 см.

Калахан акцентира, че е " доста евентуално " и други летящи инсекти, които стартират като водни ларви, също ще ядат и задържат микропластмаси. Птици, прилепи и паяци се измежду типовете, които ядат огромен брой инсекти, което допуска, че те също по този начин гълтам микропластмаси.

" Това е извънредно депресиращо. Тези пластмаси ще бъдат в хранителната верига вечно ", обезверена е авторката на изследването.

Пластмаси са откривани в доста морски птици, само че това е първото проучване, което демонстрира, че сухоземни птици, които ядат инсекти, са изложени на риск, като учените към този момент не са наясно какво ще бъде въздействието върху цялата екосистема.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР