Микропластмасата е навсякъде около нас, колкото и да не ни

...
Микропластмасата е навсякъде около нас, колкото и да не ни
Коментари Харесай

Микропластмасата вече е и в плодовете, и в зеленчуците

Микропластмасата е на всички места към нас , колкото и да не ни се желае. А замърсяването с нея придобива все по-големи мащаби, както и резултатът от него.
 Микропластмасата, съществуването й в храната и какво количество гълтаме за седмица
Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Преди няколко месеца бяхме неприятно сюрпризирани от новината, че всяка година изяждаме към 250 грама микропластмаса. И в случай че до неотдавна си мислехме, че тя се съдържа най-вече в рибата и морските блага, то в този момент учените настояват, че растенията гълтам от ден на ден частици и посредством тях тя доближава до организма ни.

Американски и китайски учени са потвърдили, че растенията всмукват наночастици пластмаса посредством корените си и тя оказва отрицателно въздействие на молекулярно равнище върху тяхното развиване и хранителна стойност.
 Снимка 486402

Това е първото сходно проучване, което потвърждава резултата от замърсяването върху растенията в почвата, а освен върху тези в Световния океан, предава Daily Mail.

Според проучване, оповестено в научното списание Environmental Research, някои от плодовете и зеленчуците, които консумираме, също са с потвърдено наличие на микропластмаса.

Учени от Италия и Тунис вършат опит с покупки от локалните пазари и откриват микроскопични частици в ябълки, моркови, броколи, круши и марули . Кореноплодните зеленчуци също са директно ревю на замърсяването с пластмаса в международен мащаб.
 Снимка 486404

Частиците доближават до листата и плодовете посредством корените, които ги одобряват с водата, която гълтам. Тъй като плодните дървета имат по-голяма и добре развита коренова система , точно при тях се следи по-голямо количество всмукана пластмаса, предава BBC.
 СЗО, микропластмасата и до каква степен е нездравословна за нас
СЗО не знае дали микропластмасата е нездравословна за нас

“Потенциалните опасности ” са големи

А до неотдавна учените смятаха, че това е невероятно, тъй като частиците пластмаса са прекомерно огромни, с цел да си проправят път. Е, за жалост, се оказаха в неточност. Единственото успокояващо в тази ситуация е, че количеството микропластмаса в плодовете и зеленчуците е доста по-малко от това в бутилираната вода .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР