Микропластмаса се открива във всички океани по света и замърсява

...
Микропластмаса се открива във всички океани по света и замърсява
Коментари Харесай

Микропластмасата замърсява дори антарктическата екосистема

Микропластмаса се открива във всички океани по света и замърсява даже една от най-отдалечените екосистеми на планетата - антарктическата, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Байолъджи летърс ".

Учени от университета на Сиена, Италия, са разкрили фрагменти от полистирен във вътрешностите на колемболи (вилоскачки) - дребни членестоноги, обитаващи антарктическата почва.

Частици пластмаса към този момент са откривани мв организми, обитаващите океаните на планетата, включително и на дъното на най-дълбокото й място - Марианската котловина.
И до момента в който океанското замърсяване с икропластмаса е добре документирано, за замърсяването на сушата на Антарктида се знае малко.

За задачите на проучването експертите са проучили един от " най-замърсените " антарктически райони - остров Крал Джордж поради съществуването на проучвателен станции, военни инфраструктури и туристически обекти.

Учените са разкрили сред скалите парченце експандиран полистирен, покрито с микроводорасли и лишеи - желаната храна за организмите Cryptopygus antarcticus, които са " преобладаващ тип " в непокритите с лед региони на Антарктида.

Колемболите, открити върху късчето полистирен, са оценени благодарение на техника за инфрачервено обрисуване. Благодарение на нея учените са разкрили частици полистирен във вътрешностите на дребните създания, способни да скачат като бълхи, които те евентуално са погълнали посредством нормалната си храна.

" Микропластмасата е проникнала в една от най-отдалечените хранителни вериги на планетата - антарктическата, и съставлява евентуален нов стресов фактор за полярните екосистеми, които към този момент са застрашени от климатичните промени и човешката активност ", пишат създателите на проучването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР