Микробус, собственост на някой от българските роми в карантинираните блокове

...
Микробус, собственост на някой от българските роми в карантинираните блокове
Коментари Харесай

Пламна микробус на българските роми в Мондрагоне

Микробус, благосъстоятелност на някой от българските роми в карантинираните блокове в италианския град Мондрагоне, е бил запален с коктейл Молотов през нощта против петък, заяви в. „ Куотидиано “. Заради напрежението в квартала с 5-те блока, в 4 от които са настанени български роми, управляващите повикаха и 50 бойци. Взети са над 700 проби от наематели в блоковете, два медицински екипа в квартала вършат проби на локалните поданици на непринуден принцип.

Заради огнището на ковид (43 са позитивните проби, множеството измежду българи), регионът бе разгласен за алена зона и блокиран с пропускателни пунктове. Страстите се нажежиха най-много поради позитивната проба в болничното заведение на бременна гражданка на България от ромски генезис.

Протестите на българските роми на улицата, които желаеха да ги върнат на работа, провокира остра реакция измежду локалните поданици, които започнаха да трошат коли на чужденците. На видеозапис се вижда по какъв начин един от тях подвига над глава регистрационна табела със сливенски номер.

В петък ситуацията изглеждаше по-спокойна, регионът бе отцепен с бетонни блокове и мрежи. Властите са разкрили четирима българи, изплъзнали се от алената зона, само че има информация, че други 7-8 роми са се измъкнали от квартала.

Губернаторът на региона Де Лука съобщи: „ В момента остава изискването за карантина за всички в блоковете, тя би трябвало да се съблюдава строго. По думите му за спазването на 15-дневната карантина броя на изпратените в региона служители на реда и бойци не е задоволителна.

„ Не е имало никаква дискриминация сред българските и италианските жители, отнасяме се към тях като към човешки същества, а не като националности “, съобщи още Де Лука.

Той заяви за идването на делегация от българското посолство в Италия, която „ да изясни добре ставащото и че разпоредбите би трябвало да се съблюдават “.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР