Микробус, регистриран в България, вози мигранти, чиито робски труд се

...
Микробус, регистриран в България, вози мигранти, чиито робски труд се
Коментари Харесай

Българи возят роби-берачи на домати в Италия

Микробус, регистриран в България, вози мигранти, чиито рабски труд се употребява в аграрни стопанства в Италия, излиза наяве от оповестен през днешния ден просторен репортаж на английския вестник „ Гардиън “.

На 6 август предходната година 14 мигранти аграрни служащи във Фоджа, Южна Италия, се прибирали от 12-часова промяна за бране на домати в 40-градусова горещина. Микробусът, който ги возил, бил регистриран в България, а водачът му нямал нито брошура, нито застраховка, споделя вестникът.

Седалките вътре са дървени, а транспортното средство е толкоз препълнено, че пасажерите даже не могат да гледат на открито. Микробусът карал бързо, когато се блъснал челно в камион, претрупан с домати.

След злополуката една трета от микробуса била смачкана – 12 от 14-те служащи. Само два дни по-рано, също във Фоджа, четирима служащи умират в подобен случай – 16 мъртви за 48 часа.

В италианския Юг, животът на задграничните аграрни служащи е толкоз на ниска цена, че доста неправителствени организации разказват техните условия като съвременна форма на иго.

Те живеят в изолирани провинциални съборетини, а доста от тях нямат даже регистрация в Италия. Малко са на трудов контракт, макар че профсъюзи постоянно разкриват, че подправени съглашения. Отчаяни за работа, тези хора са подготвени да одобряват всичко. Дори надниците да са надалеч по-ниски, а часовата ставка да е по-висока от нормалното.

Въпреки че доста от тези служащи са източноевропейци, болшинството по италианските полета е от Африка – Гамбия, Гана, Нигерия, Судан, Сомалия.

Най-големите центрове за банкет на мигранти са най-вече на юг – в Сицилия и Калабрия, където мафията упражнява максимален надзор и където земеделието се нуждае от непрестанна доставка на работна ръка. Тази доставка се провежда от незаконни банди: сътрудници, които наемат сезонни служащи и които са натоварени да ги товарят оптимално с работа на най-ниска заплата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР