Микробиологът доц. Сашка Михайлова (вдясно) и биологът Красимира Чернаева са

...
Микробиологът доц. Сашка Михайлова (вдясно) и биологът Красимира Чернаева са
Коментари Харесай

„ЛИНА“ е една от първите лаборатории в България, въвеждащи теста за женско здраве „Фемофлор скрийн“

Микробиологът доцент Сашка Михайлова (вдясно) и биологът Красимира Чернаева са сертифицирани за осъществяване на разбора

 

Лаборатория „ ЛИНА “ предлага нов тест за сложен микробен разбор на проби от женската полова система, наименуван „ Фемофлор скрийн “. Доц. Михайлова коментира елементи, свързани с проучването.

 

- Доц. Михайлова, какво съставлява „ Фемофлор скрийн “?

- „ Фемофлор скрийн “ е тест, посредством който по едно и също време се изследват микробите, обикновено съществуващи в женската полова система, най-чести причинители на бактериална вагиноза и на полово излъчени инфекции. В женската полова система живеят трилиони микроби – най-вече бактерии, малко гъбички и вируси. Съвременното разбиране за тази цялост от микроорганизми е „ микробиота “. То замества по-старото и по-известно название „ микрофлора “. Бактериите, които доминират във влагалищния секрет на хубавичко жена в репродуктивна възраст, се назовават лактобацили. Те обезпечават кисело pH на средата и пречат на размножаването на други бактерии, дрожди и вируси. Лактобацилите са мечтаните микроорганизми, наличието на които всяка жена е належащо да следи. Чрез теста „ Фемофлор скрийн “ количеството на лактобацилите се дефинира извънредно тъкмо . Когато се наруши естествения баланс на вагиналната микробиота, лактобацилите понижават за сметка на увеличение на разнообразни групи микроорганизми. Това положение, известно като бактериална вагиноза, постоянно се предизвиква от Gardnerella vaginalis, Prevotella и Porphyromonas, които ориентирано се търсят с теста „ Фемофлор скрийн “.

В гениталния тракт на дамата съществуват и микроорганизми, които в дребни количества не основават проблеми, само че увеличението им води до инфекции и затруднения с друга локализация. Такива са гъбичките от жанр Candida и част от микоплазмите (Ureaplasma spp. и Mycoplasma hominis). Количественият разбор на тази група микроорганизми е извънредно значим за оценка на тяхната клинична значителност.

Чрез „ Фемофлор скрийн ”се търсят редица причинители на полово излъчени инфекции: Mycoplasma genitalium, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Herpes simplex virus 1, Herpes simplex virus 2 и Cytomegalovirus. Те са виновни за пораждане на затруднения по време на бременност, аборти или болести на новороденото.

 

- Какво отличава „ Фемофлор скрийн ” от проучванията, които досега се оферират в лаборатория „ ЛИНА “?

Това е единственият тест, който дефинира общия брой микроорганизми във вагинален и цервикален секрет. При него се пресмята относителния дял на лактобацилите към общия брой микроорганизми, с цел да се оцени положението на естествената микробиота. Дава се и % на най-честите причинители на бактериална вагиноза. Важно преимущество е количественият разбор на Candida, Ureaplasma и Mycoplasma hominis. Чрез новия тест „ ЛИНА “ уголемява проучванията си във връзка с полово излъчените инфекции като предлага непосредствено доказване на Herpes simplex virus 1, Herpes simplex virus 2 и Cytomegalovirus.

 

- Как „ Фемофлор скрийн “ дава информация за подобен необятен набор от микроорганизми?

- Това се реализира посредством използване на генетичния способ Real-Time PCR (полимеразна верижна реакция в действително време). Той отразява най-новите достижения на международната просвета и в същото време е използван в рутинната лабораторна процедура. Чрез потребление на модерни технологии „ ЛИНА “ разкрива тайните на женския микробиом – съвкупността от гените на всички микроби във вагинален и цервикален секрет. Така „ Фемофлор скрийн “ усъвършенства качеството на диагностиката, успеваемостта на лекуването и прогнозата за пациентите.

 

- Кога е показан „ Фемофлор скрийн “?

- Когато дамата има признаци или лабораторни данни за генитално възпаление; при обмисляне на бременност или при пускане на процедура по асистирана репродукция; след нескончаем банкет на антибиотици, хормони, цитостатици и други Това е един тест, който всяка жена е целесъобразно да направи най-малко един път в своя живот.

 

- Има ли някакви условия за осъществяване на проучването?

- Да, съществуват особености, свързани с разнообразни физиологични положения, банкет на лекарства, характерни операции и така нататък, които потребителите на теста, би трябвало да познават. Ние сме подготвили подробна информация както за пациентките, по този начин и за медицинските експерти. Изискванията за осъществяване на „ Фемофлор скрийн “ са оповестени на уеб страницата на лаборатория „ ЛИНА ” .

 

 

* обява

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР