Микро Папинго в района Загори в северната гръцка планина Пинд

...
Микро Папинго в района Загори в северната гръцка планина Пинд
Коментари Харесай

Край на изолацията: Гръцки села се радват на ползите от интернет

Микро Папинго в региона Загори в северната гръцка планина Пинд изживява тиха гражданска война. До преди няколко месеца дребното село нямаше никаква връзка с цифровия свят, а в този момент, дружно с още 5 хиляди села в отдалечени краища на страната, има достъп до широколентов интернет. Проектът, подсилен от кохезионната политика на Европейски Съюз, промени нещата за доста хора, споделя " Евронюз ".

" Минах през живота преди и след интернет ", споделя Никос Цуманис, който има дребен хотел-ресторант и магазин за хранителни артикули там. " Преди това имаше доста компликации с връзката, с връзките с клиенти, продажбата на наши артикули и рекламирането на наши компании. А в този момент скоростта е голяма ", добавя той.

Подобно на него, половината от общо 525 287 поданици имат широколентов достъп в дребните села в северната, централната и южната част на страната, както и на отдалечените острови. Зона, представляваща 45% от територията на Гърция.

Районът Загори е известна дестинация за рафтинг и за туризъм и достъпът до широколентовия интернет докара до увеличение на броя на туристите.

Но това не е всичко. " Имаше 30% нарастване на туристическите резервации. На второ място, нашите селскостопански артикули се продават по целия свят посредством интернет. Нашето село, нашият район излязоха от изолацията ", разяснява кметът на Загори Йоргос Сукувелос.

Общият бюджет за този план е съвсем 200 млн. евро, от които 161 млн. съставляват обществени разноски. Част от плана беше приложена сред 2007 и 2013 година (60 млн. евро обществени разходи), съфинансирана на 100%, съгласно разпоредбите, които Гърция прилагаше за този интервал

Останалата част (100 милиона евро обществени разходи) се ползва за интервала 2014-2020 година при съфинансиране 80% от кохезионната политика на Европейски Съюз, а остатъкът от обществени и частни фондове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР