Мики Маус първоначално е създаден като заместник на Освалд Щастливия

...
Мики Маус първоначално е създаден като заместник на Освалд Щастливия
Коментари Харесай

В Ню Йорк се състои премиерата на първият озвучен анимационен филм на Уолт Дисни с героите Мики Маус и Мини Маус

Мики Маус в началото е основан като заместител на Освалд Щастливия заек, по-ранна звезда, основана от студиото на Дисни за Юнивърсъл. Ранният външен тип на Мики в действителност значително наподобява на този на Освалд. Когато Дисни поисква по-висок бюджет за своите филмчета за Освалд, той е уволнен, а от Юнивърсъл наемат други художници да рисуват заека. От този миг нататък Дисни постоянно се старае да обезпечава правата на героите, които неговата компания основава.
За да може да оцелее компанията на Уолт и Рой Дисни, тя се нуждае от нови лица, които да се трансфорат в звездите на техните къси филмчета. Тъкмо тогава концепцията за Мики идва в съзнанието на Уолт, който преди този момент е правил неми филмчета с мишки. Първоначално счита да кръсти героя си Мортимър Маус, само че жена му го убеждава, че името звучало прекомерно претенциозно, което кара Уолт Дисни да назова героя си Мики. Името Мортимър по-късно е употребявано за различен воин в сериите за Мики, чичото на Мини Маус.
Първата поява на Мики и Мини, неговата другарка във вестник е през 1923 година, а първата им поява в анимационното филмче Plane Crazy на 15 май 1928 година Серията е сърежисирана от Уолт Дисни и Уб Айуъркс, като Айъуркс е и основният аниматор. Филмчето е основано за 6 седмици.
Сюжетът на филмчето е относително елементарен – Мики се пробва да стане водач, по сходство на Чарлз Линдберг. След като основава собствен личен аероплан, той моли Мини да пристигна с него на първия му полет, през който той на няколко пъти несполучливо се пробва да я целуне, най-после прибягвайки до мощ, при което Мини скача с парашут от самолета. Разсеян от нея, Мики губи надзор над летателното средство, което се явява началото на дълъг неконтролиран полет, който е придружен от голям брой занимателни ситуаци и приключва с пагубно приземяване. Вярва се, че кравата без присъщите за героите на Дисни човешки черти, която за миг се явява пасажер в самолета, е прототип на кравата Кларабел.
Образът на Мики в това филмче е на злотворен, любвеобилен непослушник. Plane Crazy не съумява да впечатли критиците след първата си поява, а Дисни се проваля в опита си да откри дистрибутор. Въпреки обяснимото си отчаяние, Уолт Дисни не се отхвърля от героя, в последна сметка трансформирайки го в международен знак.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР