Микел Оярсабал бе човекът, който вкара първия гол за Реал

...
Микел Оярсабал бе човекът, който вкара първия гол за Реал
Коментари Харесай

Провалът, който остава на пътя към върха

Микел Оярсабал бе индивидът, който вкара първия гол за Реал Сосиедад в семейството в баското дерби с Алавес на актуализирания стадион „ Аноета “. И при все че, когато видеоклипът с неговия гол се популяризира из целия континент, този факт елементарно можеше да бъде пропуснат. Да, Оярсабал в действителност нанесе завършващия удар, но цялата последвала попадението възхита бе плод на подаването, направило го допустимо.

Мартин Йодегор получи топката в свободно пространство сред линиите в половината на Алавес. С тил към вратата, той се обърна внезапно, прокара топката сред краката на Томас Пина, след това прати извеждащ пас с идеалната тежест през сърцето на противниковата отбрана и в коридора на Оярсабал. Това бе изблик на висшо качество, следващото доказателство за съвсем изцяло плавното пригаждане към испанския футбол след отсъствието му от две години и половина.

Йодегор дойде в Сан Себастиан през лятото с двугодишен наем в Реал Сосиедад от Реал Мадрид. До дуела с Алавес неговото показване към този момент бе почнало да хваща окото. Първият му гол пристигна в едвам втория му мач като титуляр и подпечата успеха на посетители на Майорка. Седмици по-късно ознаменува впечатляващата си игра против Атлетико Мадрид с ново попадение. Освен че даде две асистенции при започване на шампионата, записа приблизително по 2,7 основни подавания на мач – единствено Тони Кроос и Санти Касорла с по 3,3 имат по-високи индикатори в сезона в Ла Лига.



Всичко това докара до приемане на премия от Йодегор за Играч на август на баския клуб и за Играч на септември изобщо в Примера. Доведе и до друго – спекулации, че президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес може да постави завършек на преотстъпването му на „ Аноета “ предивременно, с цел да го върне на „ Сантиаго Бернабеу “. Засега това наподобява безпочвено, само че самият факт, че се разисква в медиите, приказва за това какъв брой надалеч е стигнал норвежецът от последната си поява с екипа на „ лос бланкос “.

Лудо звучи, но битува известна теза, че към момента едвам 20-годишният Йодегор към този момент се е провалил като футболист на Реал Мадрид, неиздържал на блестящата светлина на прожекторите след идването си едвам на 16 години в испанския исполин от Стрьомсгодсет. Това частично се изяснява от шумното му идване на „ Бернабеу “. Едва 15-годишен, той към този момент бе суперзвезда в своята татковина и счупи върхове, ставайки най-младият състезател в елитния ешелон и в мъжкия народен тим. Преместване в европейски гранд изглеждаше несъмнено след поканата за тренировки с Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Байерн (Мюнхен). В последна сметка момъкът избра Мадрид с проекта в началото да играе във филиала Кастийя, до момента в който в това време се развива с тренировки с първия отбор.



И всичко се стече в огромна степен по този метод в първите му две години на Чамартин, при все това игра в два мача на мъжете. През май 2015 година се помни по какъв начин размени Кристиано Роналдо в последното домакинство за сезона, а половинчасовата му изява против Хетафе му оказа помощ да стане най-младият дебютант в дългата и пребогата история на Мадрид. Вторият, и към този момент финален, негов мач пристигна година по-късно като титуляр за Купата на краля против скромния Културал Леонеса през ноември 2016-а.

Макар че в никакъв случай не е имало проект Мартин да играе постоянно за първия отбор първоначално си в клуба, това, че не се появяваше на терена, го беляза посредством някои медии незаслужено като „ издънка “. Само на 18 години, към този момент изкристализира тезата, че една по този начин обещаваща кариера затъва в лоното на посредствеността.

През януари 2017 година Йодегор бе преотстъпен от Мадрид за първи път – за година и половина в Хееренвеен. Надеждата бе престоят в Нидерландия да увеличи техническите му умения, до момента в който в това време му се дават доста шансове да играе на елитното равнище. Макар че головете по този начин и не пристигнаха при него в този му стадий, последователното му усъвършенстване убеди различен клуб от Ередивизие – Витес, да го вземе чартърен за сезон 2018/19. Мейсън Маунт, през днешния ден в Челси, игра там предходната година и бе значима фигура с 14 маркирани гола. Докато Маунт се запътваше към Дарби Каунти, вярата бе Йодегор да запълни оставената от него празнота.



И той не разочарова. След като се утвърди като титуляр на старта на сезона, норвежецът се наслаждения на най-успешния си интервал, и то с разлика. В края на акцията бе вкарал 9 гола и бе асистирал за още 12, а приблизително правеше по 3,5 основни паса на мач. Както Маунт преди него, се бе трансформирал в извънредно значим подробност в машината на Витес.

Сезонът в Нидерландия бе доминиран от Аякс с първия му дубъл от купа и купа на страната от 16 години насам. Вдъхновен от интелигентността на Френки де Йонг, амстердамският отбор бе единствено на секунди и от край в Шампионската лига. Такова бе въздействието на Йодегор по отношение на Витес, че се заприказва за вероятен негов трансфер в Аякс за заместител на отпътувалия в Барселона Де Йонг. Слуховете скоро бяха опровергани. След засилен мониторинг на напредъка на своя състезател Реал Мадрид реши, че е време да го върне в Испания.

Преместването на гения в Реал Сосиедад устройва всички забъркани страни. По-зрял след престоя си в нидерландския футбол, младежът ще има огромни благоприятни условия да прогресира още повече в лига, в която има намерение да прекара по-голямата част от своята кариера. Клубът притежател на спортните му права пък ще може да следи по-отблизо представянето му против надалеч по-качествени противници. Реал Сосиедад от своя страна, както към този момент разбра със удовлетворение, ще може да се възползва от лукса да разчита на един от най-вълнуващите млади плеймейкъри в европейския футбол.



Ако остатъкът от времето му в Сан Себастиан премине също толкоз по ноти както досега, наподобява неизбежно Йодегор да бъде привикан назад в Мадрид. След като най-накрая изгуби своята корона в Шампионската лига предишния сезон, Зинедин Зидан наследи тим в временен стадий след завръщането си на Чамартин. Лука Модрич – пиедестал в спечелилия четири от пет вероятни Европейски купи отбор, е към този момент на 34 години и евентуално в последния си сезон в бял екип. Не наподобява по никакъв начин несъмнено и това някой всред Хамес Родригес и Иско да успее да убеди Зизу, че заслужава титулярно място за в бъдеще.

Ето за какво има голям късмет Мадрид да се нуждае от свежа кръв в своята полузащита в напълно близко бъдеще. И внезапно Мартин Йодегор наподобява в отлична позиция да се възползва от опцията. Издънката може и въпреки всичко да стигне до набелязаните пред него като вундеркинд цели. Просто ще го стори по заобиколния път.
Саймън Лойд, joe.co.uk
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР