Микаела пренаписва учебниците по биология за 10-и класМикаела е на

...
Микаела пренаписва учебниците по биология за 10-и класМикаела е на
Коментари Харесай

Микаела пренаписва учебниците по биология за 10-и клас

Микаела пренаписва учебниците по биология за 10-и клас
Микаела е на 4 години и половина, родена е със синдром на Даун, пораства във Варна в сплотено обично семейство с по-големия си брат Крис, приказва и пее, върви в детска градина, учи се да плува и...е повода учебниците по биология за 10-и клас за идната образователна година да бъдат с променено наличие в частта за нейното положение.

Дори поместването на текста за този синдром е погрешно комплициран в раздела "Наследствени болести", защото синдромът на Даун не е болест и единствено 3% приемственост има в това генетично положение. Промяната реализираха родителите на Микаела, които са минали през всички първични спънки да одобряват детето си такова, каквото е. Още в родилния дом ги поучават да го оставят, тъй като няма да живее дълго и ще бъде задължение, описаха те пред БГНЕС. Силвена и Красимир Ламбови, обаче, освен не оставят детето си, а вършат всичко допустимо то да се развива добре. И откриват, че напъните дават резултат. Малката прохожда на същата възраст като батко си, тогава бащата, който е видеооператор и е снимал през годината всяка детайлност от развиването на детето, взема решение да направи един клип и да го пусне в Ю тюб, с цел да се види, че има смисъл. Клипът е гледан (над 400 000 пъти в интернет) 200 000 пъти, а след него идват нови 30 (45). Каналът на Микаела има 24 000 (близо 48 000) клиенти от целия свят.
 Силвена и Красимир Ламбови вършат всичко допустимо детето да се развива добре Силвена и Красимир Ламбови вършат всичко допустимо детето да се развива добре / БГНЕС
Много сериозна реакция има клипът "Микаела в детската градина"(Слънце в яслата). Там камерата демонстрира по какъв начин детето играе с другите деца, по какъв начин се храни единствено, по какъв начин се облича, чуват се учителките, директорката на градината. С този клип се трансформира настройката на педагозите, тъй че за други деца със синдром на Даун, обичайно отблъсквани от детските градини, се отварят повече порти. Семейството прави фондация "Живот със синдром на Даун" и с помощта на самодейността им, се обезпечават условия за плуване на деца с такова положение, музикотерапия, а през миналото лято и лагер на морето, в който пристигнаха деца с родители от цялата страна. Поредната стъпка е в смяната на наличието на учебниците. Не е станало елементарно, две години са били нужни, до момента в който се получи реакция- писма до МОН, до издателствата, очакване. Накрая се стига до омбудсмана Мая Манолова и среща сред фондацията, представители на министерството на образованието и четирите издателства, които наесен ще пуснат нов учебник по биология. Срещата се е състояла на 21 януари.

Досега в учебниците написа, че децата със синдром на Даун не претърпяват дълго, защото доста от тях се раждат с недостатък на сърцето. " Това е било истина преди 30 години- споделя Силвена Христова- през днешния ден медицината е напреднала и сърдечните проблеми се коригират". "В родилния дом ни споделиха, че детето няма да ни познава, няма да схваща какво става към него, само че това не е истина и ние го доказваме". Децата със синдром на Даун могат да се развиват, когато за тях се поставят грижи в фамилна среда и с помощ от експерти. И от учебниците по биология е добре да се знае това, с цел да се оформи настройката по отношение на тях. Стъпката има смисъл. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР